uk

Триває громадське обговорення 4-ьох звітів з оцінки впливу на довкілля (ОВД) щодо планів КП “Волиньприродресурс” видобувати торф

Перша спроба була здійснена влітку і виявилась невдалою, через вкрай неякісні звіти тодішнє Міністерство екології та природних ресурсів України відмовило у наданні висновків ОВД, пише Environment People Law.

В цей раз розробники зробили звіти трохи якіснішими, але все рівно недостатньо повними аби дійсно оцінити вплив на довкілля. Зокрема, як і в минулий раз не були проведені реальні дослідження стану флори та фауни. Окремо варто відмітити незнайомство авторами звітів з ОВД з поняттям “екосистемні послуги”, на думку розробників торфовища їх не надають!

Більше того, автори звітів подали картографічні матеріали в настільки низькій якості та незручній формі, що складається враження що це зроблено свідомо, аби громадськість не могла розібратись де саме планують здійснювати видобуток торфу.

Проте вже на даний момент очевидно що, як мінімум, по одній ділянці йде мова про видобуток безпосередньо на межі Рівненського природного заповідника, а ще на одній – в межах об’єктів ПЗФ.

Посилання на звіти в реєстрі ОВД :

http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-4379 – родовище Велике Болото

http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-4377 – родовище Коза-Березина

http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-4376 – родовище Велике Багно

http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-4375 – родовище Стобихівське

Також зараз триває етап збору пропозицій до звіту ОВД щодо видобутку торфу ДП “Волиньторф” на родовищі Вуштино – http://eia.menr.gov.ua/uk/case/id-4859

ЕПЛ закликає всіх небайдужих до збереження природи Полісся взяти участь в процедурі громадського обговорення вищезгаданих звітів ОВД.

Читайте також: