uk

Триває збір підписів під петицією з вимогою зупинити плани будівництва нових атомних блоків

Державна атомна компанія «Енергоатом» планує збудувати в Україні 9 нових атомних блоків потужністю в 1 ГВт кожен спільно з американською компанією Westinghouse Electric Company . Добре, що «Енергоатом» продовжує обривати зв’язки із російською ядерною корпорацією-окупантом «Росатом », однак навіть із новим партнером такі плани загрожують українській безпеці, економіці та довкіллю .

Про це ідеться у петиції, зареєстрованій та розміщеній на сайті Кабміну.

Автор звернення зазначає, що такі плани загрожують безпеці громадян. Немає жодних гарантій, що навіть після перемоги України росія не захоче знов використати наші АЕС як інструменти ядерного тероризму. Безпечність конструкції майбутніх реакторів АР1000 викликає сумніви навіть у американської Комісії з атомного регулювання . І навіть якщо ці реактори вдасться запустити, вони генеруватимуть тонни небезпечних радіоактивних відходів, які наразі неможливо безпечно утилізувати.

“- “Компанія Westinghouse працювала над будівництвом у США чотирьох блоків із таким же типом реакторів, як планується для України. І результати її роботи невтішні. . Будівництво двох блоків на АЕС Ві-Сі Саммер зупинилося, а з двох блоків на АЕС Вогтль – 1 квітня було запущено 3 блок з затримкою у 84 місяці від запланованої дати квітня 2016 року, запуск четвертого заплановано на кінець 2023 року, відповідно для нього затримка становитиме 79 місяців від запланованої дати квітня 2017 року. При цьому Westinghouse втратив 9 млрд доларів та збанкрутував, тож немає жодних гарантій, що він здатен завершити подібні проєкти в Україні”, – ідеться у тексті петиції.

Зазначається, що тривалість будівництва нових блоків не вселяє оптимізму . Недобудовані блоки на АЕС Вогтль зводяться з 2013-го і за планом мали бути запущені ще у 2016 та 2017. Через російську війну Україні необхідне відновлення та побудова нових енергетичних потужностей вже зараз. У нас просто немає часу, аби чекати на нові атомні блоки та терпіти численні затримки й переноси.
– Цей проєкт нам не по кишені. Оціночна вартість двох реакторів на АЕС Вогтль зросла із 9,7 млрд доларів у 2009 до 24,2 млрд у 2021. Коштів аж на 9 блоків в «Енергоатома» немає, а кредит на будівництво компанія зможе отримати лише під державні гарантії. Виплата ж цих коштів впаде на українців та українок – або за рахунок різкого підвищення тарифів, або за рахунок Держбюджету. В обох випадках, ці суми непідйомні для країни зі зруйнованою економікою.

Автор звернення переконує, що будівництво нових великих атомних блоків напряму заважатиме майбутній децентралізації української енергосистеми, про яку прямо говорить Президент. Побудова великих джерел енергії – це застарілий підхід, який лише зберігатиме централізацію системи. Тож задля будівництва дорогих та ненадійних проєктів коштом громадян доведеться пожертвувати їх же можливістю мати децентралізовану систему на чистих джерелах, власниками яких можуть бути вони самі.

“Зважаючи на викладене, закликаємо Кабмін виступити проти будівництва нових атомних блоків та доручити Міністерству енергетики України переглянути питання співпраці між Державним підприємством «Національна атомна енергогенеруюча компанія „Енергоатом”» та компанією Westinghouse Electric Company”, – резюмує автор петиції.

Читайте також: