uk

У Києві відкрився V Всеукраїнський Фестиваль інновацій «ІТ рішення, що змінять Україну»

17 травня в Університеті імені Тараса Шевченка відкрився велелюдний V Всеукраїнський Фестиваль інновацій «ІТ рішення, що змінять Україну». Організаторами й учасниками заходу стали Корпорація «Науковий парк Київський університет імені Тараса Шевченка», Бізнес-школа КНУ «Наукового парку», Global Innovation through Science and Technology (GIST), Український фонд стартапів та Європейська мережа підприємств Україна (EEN Ukraine), за підтримки МОН України.

На Фестивалі було презентовано понад 50 проєктів ІТ-рішень, які змінять Україну і які ведуть Україну до Перемоги. Як зізналися організатори заходу, кількість учасників перевершила всі сподівання. Частина з них долучилися до роботи з усіх куточків світу, а понад 30 – висловили бажання презентувати свої стартапи в режимі офлайн. Тож в авдиторії 201 Головного корпусу, де зібралися учасники, господарі й гості заходу, яблуку ніде було впасти.

Нове покоління стартаперів тепло привітав ректор КНУ Володимир Бугров

«Сьогодні особливо приємно заходити в наш Червоний корпус, адже всі 4 авдиторії центрального коридору зайняті різними проєктами. Як на мене, це є найкращим свідченням того, що ми переможемо, незважаючи на жодні обставини, в які ставить нас ворог. Ми переможемо тому, що вже сьогодні ми з вами плануємо відбудову і відновлення країни. Це один із найголовніших висновків сьогоднішнього заходу, оскільки ми вже сьогодні своїми проєктами плануємо те, якою буде країна завтра, післязавтра і на роки наперед», – зазначив ректор.

«Хочу побажати вам ніколи не боятися реалізовувати свої найдивовижніші ідеї, завжди розуміти, що один у полі не воїн, а тому вміти шукати однодумців. І головне – ніколи не бійтеся помилятися», – привітала інноваційні прагнення учасників проректорка з наукової роботи Ганна Толстанова.

Учасників Фестивалю привітали також Оксана Крукевич, керівниця експертної групи з питань розвитку інновацій Директорату науки та інновацій МОН України, та один із засновників першого Фестивалю інновацій в КНУ, нині полковник Віталій Чернюк.

«Вивчивши досвід міжнародних та українських партнерів, ми вирішили започаткувати безпосередньо в Університеті школу стартапів, бізнес-інкубатор та оформлювати результати наукових досліджень у проєкти й презентувати їх на заході, який ми назвали Фестивалем інновацій. Ми успішно продовжуємо його і тепер – і цим показуємо нашому ворогу, що ми сильні і готові протистояти на найвищому технологічному рівні», – наголосив пан Віталій.

Очільниця Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій Олена Орлюк говорила про важливість перемог на ІТ-фронті в умовах повномасштабної війни: «Це те, чим ми маємо зробити прориви і маємо скористатися, враховуючи, яку ціну щодня платимо за це сьогодні».

Лекцію про діяльність Українського фонду стартапів провів для присутніх його директор Павло Карташов. Модерував захід незмінний ведучий Володимир Зубченко.

У ході панельної дискусії члени журі Фестивалю розповідали про свої компанії, акцентуючи увагу на запровадженні інноваційних підходів. Говорили про те, які проєкти найбільш необхідні Україні саме тепер та які будуть особливо потрібні після Перемоги. Дискутували на тему активного розвитку ІТ-сфери в Україні і що очікує її у найближчому майбутньому.

Найактивнішою фазою Фестивалю стала презентація проєктів учасників перед високоповажним журі і визначення переможців.

Тож за результатами V Всеукраїнського Фестивалю інновацій:

1 місце отримали розробники роботизованого наземного комплексу Safer;

2 місце – команда FlightMindAI;

3 місце – автоматична система безпеки розумного будинку GrainSee.

Поза конкурсом (не ІТ-проєкти) перемогли проєкти «Реактор змішувач», «Рекуператор».

Усі учасники отримали призи та можливості підтримки їхніх проєктів від компаній-партнерів Фестивалю.