uk

Інтерв’ю фізика Євгена Малого «Чому потенційну катастрофу на ЗАЕС не можна порівнювати з Чорнобилем»

Говорити про можливі наслідки потенційного теракту, який окупанти можуть влаштувати на Запорізькій АЕС, сьогодні некоректно. У випадку підриву, масштаби катастрофи будуть залежати від природних чинників, таких як вітер та опади, та від того, який саме елемент конструкції ЗАЕС може бути підірвано. До того ж велику роль відіграє те, що Запорізька АЕС працює в стані холодного зупину. Детальніше про ці питання, а також про те, чому потенційну катастрофу на ЗАЕС не можна порівнювати з аварією на ЧАЕС, в коментарі «UWN» розповів в.о. старшого наукового співробітника Інституту ядерних досліджень НАН України кандидат фізико-математичних наук Євген Малий.

Учений зазначив: «Йодид калію пити не потрібно, навіть у разі якщо ця загроза стане реальністю, тому що Запорізька атомна електростанція з вересня зупинена, в такому режимі йод-131 не виробляється (він виробляється коли станція працює в режимі потужності), а старі запаси мають період напіврозпаду 8 днів. Хоча звісно інші довгоживучі ізотопи там присутні».

Євген Малий наголосив на тому, що станцію має бути деокуповано, демілітаризовано, а проти Росатому світова спільнота має ввести потужні санкції, як до організації, що займається ядерним тероризмом. Також фізик пояснив чому назва «Другий Чорнобиль» не зовсім доречна у випадку, коли ситуація на АЕС залежить виключно від окупаційних військ, а не відбувається внаслідок недбалості персоналу чи недоліків у конструкції реактора. Це перший в світі випадок, коли АЕС бере участь у бойових діях. Як тільки станцію буде демілітаризовано і повернуто під контроль України і фахівці матимуть змогу нормально виконувати свої посадові обовʼязки, то жодної небезпеки не буде. 

Учений також наголосив, що ситуацію тримають на контролі і силові структури, і відповідні фахівці, і міжнародна спільнота і тому від населення вимагається одне – не панікувати. Адже паніка нічим не допоможе, а росіяни цього і добиваються. У разі якщо щось станеться необхідно довіряти державним органам і стежити за оповіщеннями, але станом на сьогодні ситуація для населення є безпечною – відзначає Євген Малий. 

Ознайомитися з повним текстом інтерв’ю

Читайте також: