uk

Інтерв’ю з істориком Станіславом Кульчицьким «Як реформи розвалили СРСР»

Які реформи призвели до розпаду СРСР? Що спонукало їх розпочати та чому зміни лише поглибили кризу? Якою є Україна в умовах перебудови? Як відроджувалась українська державність? Якими були перші альтернативні вибори у Верховну Раду України 1990-го року. Що підштовхнуло групу 239 зробити крок до відродження Незалежності України?

Про все це в ефірі телеканалу «Espresso TV» розповів виконувач обов’язків головного наукового співробітника відділу історії України 20-30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України доктор історичних наук Станіслав Кульчицький.

Учений зауважив: «Перебудова була революцією, революцією зверху. Горбачов розраховував, що йому вдасться так вибудувати стосунки між народом і вже не партійними, а радянськими чиновниками, що народ буде їх контролювати. І тоді тільки придатні до спілкування з народом чиновники залишалися б при владі, а всі інші повинні були відійти. Але ця реформа, яка передбачала розрив між партійними чиновниками та радянськими, позначила перехід від революції зверху до революції знизу. Народ почав осмислювати себе і почалось створення громадянського суспільства».Ознайомитися з відеозаписом інтерв’ю

Читайте також: