uk

Ефективна координація зусиль та проведення аудиту НФД

Під головуванням президента АН ВШ України О.Г. Наконечного відбулося завершальне у 2022–23 навчальному році засідання Президії Академії наук вищої школи.

Колеги тепло привітали члена Президії А.М. Чорноуса з обранням членом Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій. 

На засіданні було засуджено злочин держави-агресора — умисне руйнування греблі Каховської ГЕС, що спричинило наймасштабнішу технологічну катастрофу XXI століття. Уже сьогодні зрозуміло, що на середньострокову перспективу великі площі Півдня України перетворюються на зони, обмежено придатні для проживання людини й здійснення господарської діяльності.

Віцепрезидент Академії Ю.С. Пройдак, який щойно повернувся з Нікополя, поінформував учасників засідання про побачені ним наслідки підриву окупантами греблі Каховської ГЕС та про те, як живе й бореться промислове прифронтове місто.

Члени Президії зазначили: ефективну й адекватну відповідь на надзвичайні виклики, що постали перед країною, можна підготувати тільки на підставі фахового наукового аналізу нових реалій, які склалися в регіоні після катастрофи. Тож АН вищої школи України, яка сьогодні об’єднує понад 450 провідних учених, докторів наук і професорів, котрі представляють усі галузі знань і всі університетські центри держави, пропонує утворити при Державній комісії з подолання наслідків катастрофи робочу групу з представників НАН України, національних галузевих академій, провідних університетів, для проведення такого аналізу і вироблення необхідних фахових рекомендацій.

Така робоча група вже діє при НАН України, однак нині необхідна ефективна координація зусиль всієї української науки. Зокрема АН вищої школи України готова делегувати експертів необхідного профілю для участі в такій робочій групі. За підсумками обговорення цього питання було ухвалено звернення до прем’єр-міністра України Д.А. Шмигаля. 

Члени Президії обговорили також питання щодо діяльності Національного фонду досліджень України, навколо якого нині точиться чимало дискусій. Окремі вчені, зокрема члени Наукового комітету, які є академіками АН ВШ України, висловили своє бачення того, як можна підвищити ефективність роботи НФД. 

На думку членів Президії, у сьогоднішніх умовах було б доцільно визначитись із середнім обсягом грантів, що надаються Національним фондом досліджень України. Він безумовно має бути значно більшим — приміром, у півтора-два рази, ніж середній обсяг фінансування наукової теми НАН чи МОН, вважають академіки АН ВШ України. Але не більше. Це дасть змогу, зберігши престижність грантів НФД, у рази збільшити число грантоздобувачів, зробити гранти НФД доступними не лише для представників High Science, а й для тих, хто здійснює сьогодні прикладні дослідження, важливі для обороноздатності й національної безпеки.

Водночас частину коштів, отриманих за каналами іноземної допомоги, варто скерувати на підтримку масштабних інфраструктурних проєктів у низці найпріоритетніших галузей досліджень. Перелік таких галузей потребує  окремого прискіпливого обговорення.

Варто передбачити, зазначали науковці, й гранти «невідкладної допомоги» для здійснення першочергових ремонтних робіт на зруйнованих ворожими атаками наукових об’єктах, де без швидкого відновлення даху й вікон буде втрачено обладнання, матеріали, літературу тощо (таких об’єктів сьогодні особливо багато в Харкові).

У зверненні, ухваленому за підсумками обговорення, пропонується максимально спростити формальні вимоги до учасників конкурсів, відмовившись насамперед від таких обмежень, як вимога високих наукометричних показників керівника проєкту, наявності в проєкті нереалістично високого числа молодих дослідників тощо. Наголос має бути зроблено на самій суті проєктної пропозиції, на її важливості для науки й суспільства та на можливості її реалізації. Бюрократичні вимоги й процедури Фонду, на думку Академії, має бути радикально спрощено, щоб НФД реально  став організацією, дружньою до грантоздобувачів.

  Президія також підтримала ініціативу окремих членів Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій щодо проведення аудиту НФД.  

Марія ВОЛИНСЬКА