uk

Канівському заповіднику 100 років!

Охоронець тарасових пейзажів; страж лісів, дніпрових островів та степу; надійне пристанище звірини і птаства – Канівський природний заповідник. Джерело знань про природу Середнього Подніпров’я, давня наукова та навчальна база. Міцна опора мережні заповідних установ України та Європи. Справжня перлина у намисті числених установ Київського національного університету.

Колись незалежна юридична установа, а зараз – підрозділ Навчально-наукового центру «Інститут біології та медицини» (колишній біологічний факультет) КНУ імені Тараса Шевченка є одним із найстаріших в Україні, має загальнодержавне значення і внесений до Смарагдової мережі Європи, яка включає Території Особливого Природоохоронного Інтересу (Areas of Special Conservation Interest).

Розташований поруч з Чернечою (Тарасовою) горою, наразі заповідник площею 2027 га є місцем життя 1310 видів рослин, 1262 видів грибів, 110 видів «червонокнижних» тварин. На його території знаходяться унікальні геологічні утворення Канівські дислокації, а також 4 археологічні пам’ятки й 4 екологічно-освітні стежки.

Завдяки охороні орлана-білохвоста Канівський заповідник отримав міжнародний статус території, важливої для охорони птахів (IBA – Important Bird Area), тому одним із найважливіших завдань його науковців є проведення регулярних обліків та дослідження екології птахів. У заповіднику гніздиться три пари орланів, значна їх кількість зустрічається під час міграцій та зимівлі. Взимку на заповідних островах зустрічається від 5 до 30 одиниць орланів.

Сьогодні пріоритетним напрямом наукових досліджень заповідної зони є спостереження передусім за широкоареальними та місцевим масовими видами рослин і тварин. Проводиться кліматична періодизація річного циклу природи, що дозволяє відобразити характерні біокліматичні риси поточного року та сезонів. У подальшому отримані та сформовані аналітичні дані використовуються у різних сферах  діяльності для ефективного планування та здійснення послідовної політики в окремих галузях національної економіки, передусім в агросекторі.

Тож вітаємо співробітників заповідника й КНУ імені Тараса Шевченка загалом із ювілейною датою! Бажаємо миру й нових наукових здобутків, а Канівському природному заповіднику – побільше сонячного тепла, життєдайного дощу й процвітання!

Шанувальники заповідника та редакція «Світу»

Фото Олега Листопада