uk

Сергій Шарапов: потрібно підтвердити, що це справді надпровідність

Як ми вже писали, нещодавно з’явилась інформація про великий прорив у галузі надпровідності – корейські вчені виявили надпровідність за кімнатної температури і нормального тиску . Дослідники матеріалів із Центру дослідження квантової енергії у Сеулі та Корейського університету у статті на сервері препринтів arXiv повідомляють, що в звичайних умовах модифікована форма мінералу свинцевого апатиту демонструє яскраві ознаки надпровідності .

На прохання газети до науковців прокоментувати повідомлення про винахід і можливість перевірки його результатів в Україні, учений Sergei Sharapov (який до 2006 року фахово займався дослідженнями надпровідності), відповів:

«Я не настільки глибоко вникав, щоб про це так сміливо говорити, як інші. Результат має бути експериментально підтверджений.

По-перше, хтось має підтвердити, що це справді надпровідність. Бо нагадаю, що у певних умовах можна змусити левітувати навіть живих істот. (Можливо, ви чули про Шнобелівську премію Андре Гейма?).

По-друге, науковці мають незалежно синтезувати, а потім перевірити на надпровідність нову сполуку.

Я переконаний, що в Україні є фахівці, щоб зробити перше, та, мабуть, і друге. Але я дуже скептично ставлюся до написання будь-яких листів від начальства. Мають діяти горизонтальні зв’язки між науковцями. Україна має дуже кваліфікованих фахівців із дослідження надпровідності. Хтось із них, цілком можливо, зустрічався з авторами відкриття і міг би запросити зразок для перевірки, або якісь підказки, як «зварити» матеріал, які не написані у статті і без яких нічого не вийде.

Якщо відкриття підтвердиться, то це, безумовно, Нобелівська премія.

Але треба розуміти, що навіть від Нобелівської премії до практичних застосувань може бути дуже велика відстань. Щоб пояснити, що маю на увазі, скажу, що проблему, як зробити електричний провід із деяких вже відомих надпровідників, порівнюють із тим, як зробити провід із глиняного горщика.

Відзначу і таку річ, яку я помітив стосовно цього можливого відкриття – ті, хто багато займалися надпровідністю, куди більш скептичні, ніж ті, хто далекий від неї. Історія досліджень надпровідності повна «відкриттів», які не підтвердилися. Наприклад, я пам’ятаю історію про одного фізика, який ще у 1946 році вважав, що відкрив новий і досить високотемпературний надпровідник. Його теоретичні ідеї виявилися правильними, але саме відкриття не підтвердилося і він покінчив життя самогубством (http://surl.li/jtqto).

Історія науки буває дуже драматичною».

Розпитувала Світлана ГАЛАТА

Читайте також: