uk

Кому пропонують скасувати відстрочку?

Cьогодні на сайті Верховної Ради України опубліковано законопроєкт № 9672, яким пропонується скасувати відстрочку від мобілізації для здобувачів другої вищої освіти, а також для здобувачів, які вступили після 30 років.

Норму статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» пропонується викласти у такій редакції: «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України «Про освіту», якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

«У 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати рівень освіти, що є рівнозначним, або є нижчим за здобутий рівень попередньої освіти, – йдеться у пояснювальній записці. – Не став винятком у зазначеній тенденції і поточний 2023 рік. Хоча вступна кампанія поточного року до закладів освіти ще триватиме до 30 листопада, вже зараз станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059 вступників».

Водночас законопроєкт пропонує поновити право відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації для педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти.

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42664…

Читайте також: