uk

XII Міжнародний фестиваль SIKORSKY CHALLENGE 2023 відбувся!

Робота над проєктами, ідеями та розробками триває

У КПІ імені Ігоря Сікорського завершився XII Міжнародний фестиваль Sikorsky Challenge 2023. Він тривав чотири дні — з 24 по 28 жовтня, на один день довше, ніж це було у попередні роки. Пояснення просте: Фестиваль давно вийшов за рамки на тільки університету, регіону, а й України. І не вперше з інших країн на Фестиваль привозять свої проєкти його учасники. Але нинішнього року число закордонних партнерів, представників іноземних університетів, організацій та компаній, учасників стартапів було стільки, що розгляду позаконкурсних міжнародних грантових проєктів та стартапів іноземних організацій — партнерів Sikorsky Challenge Ukraine було відведено окремий день.

У перший день Фестивалю відбувся Міжнародний форум «Інтернаціональна підтримка інноваційної трансформації України», в якому взяли участь представники іноземних країн. А загалом за подіями цьогорічного Фестивалю можна було спостерігати з 19 країн світу: від Австралії, Японії та США — до Швеції, Іспанії й Португалії.

І все ж, головними героями Фестивалю були ініціатори й розробники проєктів, стартапи. Адже нинішнього року він присвячений саме тим, хто не тільки донатить, а й створює власні проєкти, спрямовані на підтримку Збройних Сил України й — на оновлення нашої країни після перемоги.

Як і завжди у такі дні, на Фестивалі панувала піднесена атмосфера творчості, зацікавленості новими технологічними ідеями та здобутками конкурсантів. Біля стендів, розташованих неподалік входу, у великому залі, де відбувалися засідання, обговорення, презентації та голосування, зупинялися такі ж автори проєктів, організатори, інвестори, представники підприємств, інноваційних компаній і просто зацікавлені люди.

На відкритті Фестивалю чималу групу представників виконавчої влади очолила віцепрем’єр-міністр, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Разом з нею побували на відкритті та звернулися з вітальним словом заступники міністрів економіки, з питань стратегічних галузей промисловості, цифрової трансформації.

Ірина Верещук запевнила, що за підсумками Фестивалю в уряді відбудеться нарада, на якій ітиметься про розробки, представлені на Фестивалі, під особливий контроль будуть взяті ті з них, які вже пройшли випробування і готові до масштабного впровадження. «А деякі вже й зарекомендували себе на полі бою, рятуючи тисячі життів наших військових», — сказала вона.

Під час Фестивалю працювали три панельні дискусії: «Інновації в оборонно-промисловому комплексі у воєнні та післявоєнні часи», яку модерував Юрій Єхануров; «Вирішення проблем розвитку Інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Ukraine воєнного та післявоєнних часів», яку модерувала Інна Малюкова, та «Впровадження в Україні сучасних технологій протезування та реабілітації людей, постраждалих під час війни», її модерував Віталій Пасічник.

Традиційно головною подією Фестивалю став конкурс інноваційних стартап-проєктів, яке оцінювало Міжнародне журі. У ньому взяли участь 16 команд з України, а також поза конкурсом були представлені проєкти з 5 іноземних країн: Німеччини, Португалії, Іспанії, Японії та США. Переможці визначалися у секціях: «Авіація і космос», «Міжнародні грантові проєкти та стартапи іноземних університетів/організацій — партнерів SCU», «Інфраструктура та промисловий хайтек», «Біомедична інженерія та здоров’я людини», «Енергетична інженерія та здоров’я людини», «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека».

Переможцями названо 26 стартапів у номінаціях: «Краща ідея проєкту», «Краща технологічність проєкту», «Краще рішення проблеми», «Краща бізнес-модель».

«Створити модель високотехнологічної економіки України та підвищити обороноздатність держави й наблизити перемогу — мрія усіх причетних до Всеукраїнської інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge та учасників XII Міжнародного фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2023», — сказав на відкритті Фестивалю ректор КПІ Михайло Згуровський.

Наші кореспонденти в ці дні працювали на всіх майданчиках і побували на всіх подіях. Їхні «замальовки з натури» читайте в наступних публікаціях.