uk

Захищена лінія зв’язку, університет у смартфоні і платформа для ветеранів

Зв’язок, який можна використати як на полі бою, так і у цивільному житті, різноманітні сервіси, які використовують технології машинного навчання і штучного інтелекту — цьогоріч у секції «Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека» було представлено 14 проєктів. Окрім того, у секції «Проєкти соціальної дії» переважну більшість також становили «цифрові» стартапи.

Перше місце у секції й перемогу у номінації «Найкраще технологічне рішення стартапу» здобув проєкт «Інноваційна лінія зв’язку». Команда проєкту взагалі добре «пошуміла» на цьогорічному фестивалі, представивши одразу два стартапи (один — в оборонній секції) і здобувши кілька заохочувальних номінацій.

— Ми розробили лінію зв’язку з шести каналів, яка передбачає, що жоден засіб радіоелектронної боротьби не зможе її придушити, — розповів член команди проєкту, студент Інституту спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ Кирило Музиченко. — Вона буде захищати наші безпілотники від антидронових рушниць, передавачів загальнотактичного рівня та радіолокаційних станцій. Наша система має амбітну ціль — допомогти Україні перемогти у війні.

Щодо цивільного застосування, то, як ідеться у презентації проєкту, в умовах сучасного розвитку технологій у багатьох місцях спостерігається нагромадження передавальних і приймальних пристроїв зв’язку, які створюють завади нормальній роботі один одного. Як зауважують розробники, інноваційна лінія зв’язку, яку було презентовано у стартапі, дає змогу розв’язати цю та багато інших проблем — залежно від потреб і бажань замовника. Як наголошує Кирило Музиченко, особливість проєкту в тому, що він є унікальним та не має конкурентних рішень на сьогодні, що безумовно має зацікавити потенційних замовників. Фінальний прототип вже пройшов випробування, і є готова документація для серійного виробництва.

Під час фестивалю було представлено одразу кілька цифрових рішень для закладів вищої освіти загалом і для студентів зокрема. У номінації «Краща ідея проєкту» перемогу здобув проєкт Univera — мобільний додаток на основі штучного інтелекту, який об’єднує університетські послуги для студентів: синхронізує розклад у реальному часі з посиланнями на онлайн-заняття, дає змогу реєструватися на різноманітні курси, генерувати й отримувати довідки від вишу тощо.

Як розповів керівник проєкту Данило Дерменжи, Univera має інтеграцію із застосунком «Дія» і ЄДЕБО, також це перший сервіс, який забезпечує шеринг (отримання копій цифрових документів) студентського квитка.

Як ішлося під час презентації, проєкт Univera впроваджується в межах програми «Мріємо та діємо» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Також проєкт брав участь у Building Back Better — спільній акселераційній програмі Шеффілдського університету (Велика Британія) та КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Додаток вже використовують у ЛНУ імені Івана Франка, Українському католицькому університеті, Київському університеті імені Бориса Грінченка, Івано-Франківському національному університеті нафти й газу та інших. Окрім того, як пояснив Данило Дерменжи, якщо університет використовує іншу систему, додаток Univera легко можна до неї під’єднати.

Ще один проєкт для університетів — HeRo Study Space — здобув перемогу в номінації «Найкраща бізнес-модель».

Розробники презентували платформу для управління, аналітики та планування діяльності ЗВО. Під час презентації представник проєкту Антон Силенко назвав три ключові переваги продукту: персоналізація освітнього процесу, робота з великими даними та управління всіма процесами в єдиному цифровому середовищі. Сьогодні платформа впроваджена у 8 великих вишах Казахстану (а загалом у 20 університетах) і має 70000 користувачів: абітурієнтів, студентів, викладачів, адміністративних співробітників.

Проєкт YARD delivery здобув перемогу у номінації «Краще рішення проблеми». Розробники представили краудсорсингову платформу, яка пропонує послуги експрес-доставлення B2C (Business-to-Customer) і С2С (Consumer-to-consumer) у межах міста. Як ішлося під час презентації, платформа інтегрується з наявними мережами камер схову, що уможливлює створення найбільшої мережі поштоматів у місті. Це дасть змогу користувачам обирати найближчу камеру схову для отримання та доставлення посилок, а також відправляти посилку з поштомата однієї мережі в поштомат будь-якої іншої.

Розробники використовують краудсорсингову модель для залучення незалежних кур’єрів. Це дає можливість забезпечити експрес-доставлення (у межах 3-х годин) та зробити її економічно вигідною. Сервіс надаватиметься за допомогою сучасного мобільного додатку, який містить модулі для звичайних користувачів, бізнесів та кур’єрів. У розробників амбітні плани. Вже невдовзі проєкт розпочинає роботу у столиці Латвії Ризі, а наступного року — у Будапешті.

У секції проєктів соціальної дії було представлено 8 стартапів, а перемогу здобув проєкт «Обрій. Платформа для реінтеграції ветеранів». Онлайн-платформа розроблена захисниками для захисників. Команда «Обрію» складається з ветеранів, які проходять службу в ЗСУ та розуміють особливості й потреби ветеранської спільноти. мета проєкту — реінтегрувати ветеранів у суспільство, надаючи їм доступ до сотні корисних ресурсів і рішень. Ідеться про пошук роботи, освітні послуги, психологічну, юридичну й інформаційну підтримку, можливості для відкриття бізнесу тощо. Платформа виконуватиме агрегаційну функцію, а «операційка» — буде повністю на стейкхолдерах.

Підготував Дмитро ШУЛІКІН