uk

Автівка-лабораторія

«Під капотом» автомобіля розміщено інноваційний мехатронний комплекс

Науковці Інституту енергозбереження та енергоменеджменту КПІ ім. Ігоря Сікорського /Інститут енергозбереження та енергоменеджменту КПІ ім. Ігоря Сікорського/ розвиватимуть потенціал зеленої енергетики. Днями тут відкрили надсучасну навчально-наукову лабораторію «Інноваційні технології в енергетиці та транспорті».

Новий напрямок ініціювали вчені кафедри автоматизації електротехнічних та мехатронних комплексів (АЕМК).

Під час відкриття студенти, викладачі та гості університету змогли сісти за кермо новенької «Тойоти». Втім, це не проста автівка. «Під капотом» автомобіля – інноваційний мехатронний комплекс. Комплекс розміщено у водневому гібридному автомобілі на паливних елементах Toyota Mirai. Подивитися, як побудовано двигун, з чого він складається, можна і на наочних стендах, які розміщено поруч.

Лабораторію безкоштовно передали ІЕЕ Київської політехніки партнери з Енергетичної асоціації «Українська Воднева Рада». До речі, в Україні лише три таких комплекси.

У новоствореній лабораторії студентів навчатимуть, як ефективно застосовувати водень у транспортній та енергетичній галузі. Зокрема, студенти вивчатимуть, як виробляти, транспортувати та використовувати водень (та інші види альтернативних енергоносіїв) у енергетичній та транспортній галузях. Тут проводитимуть лабораторні й практичні заняття з різних освітніх програм, зокрема, сертифікатної програми кафедри АЕМК НН ІЕЕ «Інжиніринг та автоматизація водневих енергетичних систем і технологій».

Також на базі новоствореної лабораторії планують відкрити нову освітню програму «Інженерія вуглеводневих енергоносіїв».

Нова лабораторія – хороший приклад взаємодії різних стейкхолдерів. Бо ж ефективно просувати на ринок нові технології можна лише спільними зусиллями університетської академічної спільноти, промислових підприємств, бізнес-структур, громадських організацій.

Ця взаємодія дуже важлива, адже перехід до екологічно чистої енергетики є стратегічним вибором України, який визначатиме тренди та напрями розвитку національної економіки протягом наступних 30 років.

Ці тренди закладені програмних документах держави, зокрема, в Енергетичній стратегії України до 2050 року. Однією з головних цілей стратегії є розвиток альтернативних джерел енергії, нових продуктів та інноваційних рішень в енергетичному секторі.

Досягнути цих цілей можна лише за умови підготовки висококваліфікованих кадрів для зеленої енергетики.

Сергій БОЙЧЕНКО,

завідувач кафедри АЕМК НН ІЕЕ, фундатор, науковий керівник лабораторії