uk

Десять років Гідності і Свободи

Виставка під такою назвою відкрилася до річниці Майдану в Українському домі. Один з експонатів – величезне фото Майдану, заповненого українцями. Переважна більшість з тих, хто є на цьому великому, на всю стіну фото, зараз воюють, волонтерять, будують ту Україну, за яку вийшли 10 років тому на вулицю. Виставка працюватиме до 3.12.2023. Приходьте.

Ще в одному із залів Українського дому був показ фільму «Майдан-SOS», про правозахисників. Фільм ще 2016 року, але й досі актуальний, бо не всіх злочинців покарано, не вся правда про ті дні розкрита.

Одна зі спікерок фільму – Олександра Матвійчук, відома в Україні правозахисниця, керівник Центру громадянських свобод і лауреатка Нобелівської премії миру-22, розповідає, як наступного дня після побиття студентів на Майдані Незалежності, 30 листопада 2013 року, активісти відкрили “гарячу” лінію для постраждалих і ще одну – для волонтерів-адвокатів. І таким чином забезпечили юридичні послуги та захист у судах для учасників протесту. Нині вони ведуть моніторинг військових злочинів на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, передають добуті документи до Гаазького суду, займаються міжнародною адвокацією та борються за звільнення українських політичних в’язнів у росії.

Ще багато треба зняти фільмів – про тих, хто брав участь у тих подіях, хто творив їх, бо чимало ініціатив і героїв усе ще залишаються невідомими. І пора вже створювати нові фільми, про війну. І для себе, і для світу. Бо мало зробити, треба ще й донести правду, і думки, і дії, і ідеї до всіх людей. І всіх країн.

Олег ЛИСТОПАД

Фото автора