uk

Україна представила на Конференції ООН зі зміни клімату звіт про декарбонізацію енергосектору

Незважаючи на продовження війни і прицільні атаки ворога на нашу енергетику, Україна не зупиняється у боротьбі зі змінами клімату і надалі працює задля досягнення цілей щодо декарбонізації енергосектору.

Про це зазначив Міністр енергетики України Герман Галущенко на Конференції ООН зі зміни клімату COP28, презентуючи Звіт «CLEAN ENERGY ROADMAP: FROM RECONSTRUCTION TO DECARBONIZATION IN UKRAINE», розроблений у межах ініціативи США Net Zero World спільно національними лабораторіями США, науковцями та експертами за сприяння Міністерства енергетики України.

Презентація відбулась за участі віце-президента Європейської комісії з питань міжінституційних відносин Мароша Шефчовича, директора Міжнародного енергетичного агентства Фатіха Біроля, представників Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації (IFC).

У звіті представлено сценарії, які дозволяють порівняти розвиток енергосистеми та викиди парникових газів за різних умов, зокрема за умови досягнення Україною важливої мети стати енергетичним хабом Європи.

Герман Галущенко відзначив, що у майбутньому декарбонізований мікс української енергосистеми складатиметься переважно з ВДЕ та ядерної енергії. Ключову роль у зусиллях з декарбонізації економіки України відіграватимуть електрифікація економіки та заходи з енергоефективності.

Також очільник Міненерго нагадав, що у межах COP28 Україна та ще понад 20 країн приєдналися до декларації про об’єднання зусиль щодо потроєння обсягів використання ядерної енергії у світі. Міністр підкреслив важливість цих намірів для України, де атомна генерація навіть після окупації найбільшої атомної станції – Запорізької АЕС – продовжує виробляти понад 55% електроенергії в країні.

«Але події на ЗАЕС можуть поставити під сумнів наші глобальні наміри. Будь-який ядерний інцидент на станції зупинить ренесанс атомної енергетики, до якого ми спільно прагнемо. Тому світ має якнайшвидше посилити тиск на росію і змусити виконати резолюції МАГАТЕ щодо деокупації ЗАЕС і її передачі українському персоналу», – наголосив Міністр.

Під час своїх виступів інші учасники дискусії запевнили, що міжнародна спільнота і надалі продовжуватиме підтримку української енергетики, її інтеграцію з європейськими ринками та розвиток потужностей відновлюваної енергетики, а також досягнення цілей декарбонізації.

Читайте також: