uk

Вища освіта: старт реформи

На форумі IT Ukraine «Synergy. IT Business & IT Education» віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій Михайло Федоров презентував урядовий план трансформації вищої освіти в Україні.

Головні напрямки трансформації вищої освіти:

Вибори ректора. Уряд пропонує запровадити експеримент у деяких ключових університетах із посилення ролі наглядових рад. Бізнес більше інтегрується в систему освіти та матиме вплив на вибори топменеджерів університетів.

• Фінансування закладів вищої освіти. Кабмін упроваджує формулу розподілу бюджетних коштів, за якою університет отримує кошти не тільки за кількість студентів, а й за конкретними KPI, зокрема, якість освіти, наукові досягнення тощо.

• Гранти на навчання для студентів. За задумом уряду, абітурієнти обиратимуть університет свідомо, і своїми грантами співфінансуватимуть ЗВО, які, зі свого боку, конкуруватимуть між собою, надаючи якісніші освітні послуги.

«Ми хочемо, щоб у нашій країні було більше технологічних компаній вартістю понад мільярд доларів. Зміни в освіті — фундамент для цього» – наголосив Федоров.

Віце-прем’єр повідомив, що уряд працює над Національною стратегією інновацій, яка «діятиме спільно з треком із трансформації системи освіти».

…І ПРОДОВЖЕННЯ РЕФОРМИ НАУКОВОЇ СФЕРИ

Також Федоров зазначив, що наступного року планується «реформувати Національну академію наук України». Нині, за його словами, проводиться інституційний аудит академії.

Нагадаємо, що 11 жовтня 2023 року президент НАН України Анатолій Загородній передав прем’єр-міністру України, голові Національної ради з питань розвитку науки і технологій Денису Шмигалю «Пропозиції до державної стратегії розвитку науки, технологій та інноваційної діяльності».

19 жовтня керівник уряду доручив міністру освіти і науки України О. Лісовому розглянути ці пропозиції за участі органів виконавчої влади та галузевих академій.

Додаток 2 Пропозицій має назву «Першочергові заходи щодо підвищення ефективності наукових досліджень в Національній академії наук України». Цей документ є стратегічним і оперативним планом дій щодо реформування наукової сфери.

Зокрема, задля «формування державної політики у сфері високих технологій та інновацій» НАН України пропонує створити Державний комітет України з питань науки і технологій з наданням його голові статусу віцепрем’єр-міністра України.

Читайте також: