uk

Українські науковиці стали співавторками статті в “Nature”

На початку лютого 2022 року на станції «Академік Вернадський» був зафіксований новий температурний рекорд +12,7С°. Тоді ж температура повітря стрімко зросла в усьому нашому районі Антарктичного півострова.

Що спровокувало такі події? 

Днями в престижному міжнародному науковому журналі «Nature» про це вийшла стаття, співавторками якої стали українські кліматологині та вчені НАНЦ Світлана Краковська й Анастасія Чигарева. Публікація називається «Рекордно високі температури на Антарктичному півострові та танення у лютому 2022 року: складна подія, на яку вплинула інтенсивна атмосферна ріка».

Для дослідження та написання статті було об’єднано зусилля науковців різних країн: Португалії, США, Аргентини, Чилі, Нової Зеландії, Південної Кореї, Великої Британії, Франції та ін. Це фахівці, які працюють на станціях у районі Антарктичного півострова або ж займаються сучасним прогнозуванням та моделюванням стану атмосфери й балансу маси льодовиків.

Дослідники пояснюють, що стрибок температури відбувся внаслідок «проходження» регіоном такого явища як атмосферна ріка. Це вузька смуга з високою концентрацією атмосферної вологи, яка швидко перенесла теплі маси повітря та вологи з тропіків в Антарктику. Аномальному потеплінню також сприяв сильний теплий вітер з гір.

Розуміння цих причин допоможе науковцям визначити найвразливіші до змін регіони та прогнозувати екстремальні метеорологічні умови.

Читайте також: