uk

Інститут післядипломної освіти НМУ навчає лікарів-інтернів за новою моделлю

За результатами набору до інтернатури у 2023 році Інститут післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця став лідером серед усіх закладів вищої освіти України, відкривши двері 935 інтернам, 300 з яких отримали направлення на проходження програми підготовки на місцях державного замовлення. Задля трансформації інтернів в успішних, професійних, конкурентоспроможних лікарів, фармацевтів і стоматологів їх підготовка в ІПО проводиться за новою моделлю.

Як повідомляє Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, наразі в Інституті навчаються понад 1500 інтернів. Великий попит зумовлений високими стандартами викладання, що здійснюється профільними кафедрами ІПО та кафедрами нашого Університету, проходженням практики у провідних закладах охорони здоров’я України. У 2023 році Інститут післядипломної освіти першим і наразі єдиним в Україні отримав ліцензію на підготовку в інтернатурі 2000 випускників закладів вищої освіти медичного спрямування.

Підготовка лікарів-інтернів здійснюється в ІПО за 29 спеціальностями, серед яких – «Хірургія», «Психіатрія», «Фізична та реабілітаційна медицина», «Акушерство та гінекологія», «Фармація», «Анестезіологія та інтенсивна терапія», «Загальна практика – сімейна медицина», «Дерматовенерологія», «Радіологія», «Отоларингологія», «Лабораторна діагностика, вірусологія, мікробіологія», «Патологічна анатомія», «Внутрішні хвороби», «Дитяча хірургія», «Епідеміологія», «Неврологія», «Офтальмологія», «Ортопедія і травматологія», «Педіатрія», «Стоматологія», «Медична психологія», «Медицина невідкладних станів», «Інфекційні хвороби».

Інститут післядипломної освіти НМУ ставить на меті якісну трансформацію лікарів-інтернів в успішних, професійних, конкурентоспроможних лікарів. Тому серед основних нововведень у навчанні – оновлені програми професійної підготовки, проведення майстер-класів і практично орієнтованих тренінгів, реалізація академічної мобільності інтернів під час навчання, налагодження зворотного зв’язку з інтернами та потенційними роботодавцями, забезпечення можливості працевлаштування кращих випускників.

Важливим також є те, що підготовка лікарів-інтернів проводиться за новою моделлю, яка передбачає рейтинговий розподіл за успішністю, збільшення практичної частини підготовки на клінічних базах стажування. В Інституті післядипломної освіти налагоджено продуктивну співпрацю з базами стажування, включаючи провідні державні клініки України та приватні установи: НДСЛ «Охматдит», Київський міський пологовий будинок №5, КНП «Олександрівська клінічна лікарня», Медичний центр «Універсальна клініка «Оберіг», Національний інститут раку, ТОВ «Гармонія краси» тощо. Ці бази стажування отримали методичну та консультативну допомогу з питань організації та проведення практичної частини інтернатури, зокрема щодо розробки програм практичної частини підготовки в інтернатурі, документів, які веде база стажування, проведення оцінювання інтернів.

Основним же базовим закладом охорони здоров’я для підготовки лікарів-інтернів залишається Університетська клініка НМУ імені О.О. Богомольця. Така модель сприяє якісній підготовці інтернів до самостійної роботи в закладах охорони здоров’я, адже від рівня підготовки лікарів сьогодні залежить життя та здоров’я пацієнтів завтра.

Читайте також: