uk

Українці завжди обирають свободу

Нещодавно в Українському державному університеті імені Михайла Драгоманова відбулась презентація книжки Віктора Андрущенка «У пошуках свободи».

У залі засідань Вченої ради зібралася велика кількість знаних особистостей, зокрема третій  Президент України, голова Наглядової ради УДУ імені Михайла Драгоманова Віктор Ющенко, заступник голови Олексій Івченко,  віцепрезидент Національної академії наук України академік Сергій Пирожков, директор  Інституту літератури імені Тараса Шевченка, член Наглядової ради УДУ  академік Микола Жулинський, директор  Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса, віцепрезидент Національної академії наук України Олег Рафальський, академік Національної академії педагогічних наук України,  директор  Інституту проблем виховання Іван Бех, очільник Спілки ректорів України, ректор  Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куліков, ректори університетів, голови Вчених рад закладів вищої освіти, відомі вчені та освітяни, дипломати, представники мистецького корпусу нашої держави.  

 Приєднався до зустрічі та привітав автора з виходом нового історіософського дослідження в. о. міністра культури та інформаційної політики  Ростислав Карандєєв.  

Представники української скаутської організації «Пласт» також завітали на презентацію та передали ректорові університету Віктору Андрущенку Вифлеємський вогонь миру.  

 Представив автора відомий історик, соціолог, дипломат, член-кореспондент НАН України Володимир Євтух.

Віктор Петрович презентував своє дослідження, головною спонукою для написання якого слугувало прагнення показати українську культуру як культуру історичну, цивілізаційно вартісну, яка впродовж багатьох століть виборювала своє право на існування серед великих і величних цивілізаційних культур світу. Автор книжки  показав європейську велич української культури на тлі неприйняття війни, російської агресії та шовіністичної російської культури, а також висвітлив  у своєму творі постаті славних українців, як-от Іван Мазепа, Пилип Орлик, В’ячеслав Липинський, Павло Скоропадський, Симон Петлюра, Нестор Махно, Степан Бандера, поділився своїми висновками щодо Переяславської ради, Конотопської битви, творчості письменників-шістдесятників, діяльності членів ОУН та бійців УПА. У книжці переосмислено роль української  еліти на різних історичних етапах та роль перших очільників держави, проаналізовано причини російської агресії, визначено чинники майбутньої перемоги України у війні з росією.

У виданні вміщено унікальні інтерв’ю, які авторові вдалося взяти у низки Президентів України та які ще ніде не були опубліковані. Особливість книжки ще й у тому, що створена вона на матеріалах науковців, письменників, публіцистів, які через різні причини вимушені були покинути Україну й публікували свої праці за кордоном (переважно в Канаді, Німеччині, США тощо), зокрема це праці Я. Дашкевича, П. Штепи, С. Бандери, М. Прокопа, Р. Рахманного та інших інтелектуалів. Доступу до цих робіт український читач практично не мав.

Короткий екскурс автора в історію становлення та розвитку української культури засвідчив, що вона має кілька тисячоліть власної тяглості, завжди демонструвала спроможність захисту від будь-яких ворогів, знаходила в собі сили «заліковувати рани», відроджуватися і розвиватися ще інтенсивніше, ніж раніше.

Віктор Андрущенко у книжці підкреслює, що у будь-яких історичних перипетіях українці обирали свободу. Скільки б російсько-царська і більшовицько-радянська імперія не намагалися принизити, спаплюжити, привласнити українську культуру, переписати історію, а діяльність українських літераторів, громадських діячів, дисидентів доводить, що українець завжди обере свободу і боротиметься за неї  до останнього свого подиху.

 Віктор Ющенко підкреслив актуальність презентованої книжки не лише сьогодні, але й на довгі роки, бо ще багато треба буде докласти зусиль у боротьбі, щоб ми досягли тієї свободи й побачили нашу націю монолітною, а українську державу — квітучою.

 Свою оцінку книжки висловили Сергій Пирожков, Микола Жулинський, Олег Рафальський, голова Вченої ради Харківського національного університету імені Василя Каразіна Віль Бакіров, завідувачка кафедри філософії Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Марія Култаєва, завідувач кафедри історії міжнародних відносин УДУ відомий дипломат Борис Гуменюк, член-кореспондент Національної академії наук України професор Назіп Хамітов, голова Національної спілки письменників України Михайло Сидоржевський та інші. 

Тетяна УРИСЬ