uk

Складові перемоги- винахідливість та прогресивне мислення

«Рік тому тут вся Прага була в українських прапорах, підтримка була шалена», — розповідає товариш, який добре знається на ситуації. Тепер наш прапор висить тільки на Народному музеї й подекуди під вікнами на будинках. Але Чехія залишається потужним постачальником військової допомоги Україні.

Наприклад, бронетехніки: за різними програмами підтримки вона вже поставила або готує до постачання протягом 2023 року близько 170 танків типу Т-72. А також — з квітня 2022 року поставила орієнтовно до 100 одиниць БМП-1 різних варіацій.

Але там і тут починаються проблеми з отриманням допомоги — у США не поспішає вирішувати Конгрес, у Словаччині очолив уряд проросійський політик…

Ейфорія минула, шукати підтримку в Європі, Штатах, у світі треба в інший спосіб, послідовно, наполегливо, винахідливо, творчо. Так само треба шукати нові підходи для мотивування самих українців. Лобові заклики любити Батьківщину вже не працюють, просто тому, що так влаштована людська психіка — вона перестає реагувати на повторювані подразники.

Інтелект, винахідливість та прогресивне мислення — необхідні складові перемоги над росією, вони потрібні й у тилу, і на фронті. Перемогти ворога, який економічно потужніший і має перевагу у людських та сировинних ресурсах, у зброї та боєприпасах, можна лише інтелектом. Причому росіяни також вчаться та удосконалюють свої озброєння, стратегії й тактики.

Чи є у нашого керівництва, командування, наших еліт та суспільства розуміння важливості розуму як інструмента перемоги?

Деякі обнадійливі приклади є. Умільці з Одеси знайшли технічне рішення, як правильно «прикрутити» тепловізійну оптику до ПЗРК — переносного зенітно-ракетного комплексу («Ігла» і не тільки) так, щоб у результаті цього поєднання можливість застосування ПЗРК у темну пору доби стала реальністю. А фонд Притули профінансував оснащення цими «прибамбасами» 250 комплексів. «Ці ПЗРК мали один глобальний мінус — застосовувались вони лише вдень. Технічними характеристиками не було передбачено застосування ПЗРК вночі. А ворог запускає по нас шахеди й ракети переважно ночами», — прокоментував цю кампанію Сергій Притула.

Інший приклад: зенітно-ракетні комплекси Бук-М1, які є на озброєнні України, вдалося переобладнати під американські ракети. Бо наші запаси ракет до «буків» вичерпуються.

«Виробництво ракет для зенітно-ракетних комплексів Бук-М1 та С-300 є лише в росії, тому Україна має шукати способи «схрещення радянського з американським», — заявив речник командування Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат.

Про передові технології як необхідну умову перемоги України пише, наприклад, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у провідному міжнародному виданні «Економіст».

«Для того, щоб вийти з тупика, нам потрібне щось нове, як, наприклад, порох, який винайшли китайці і яким ми досі вбиваємо одне одного», — наголошує Залужний. І додає: «Важливо розуміти, що цю війну неможливо виграти зброєю минулих поколінь та застарілими методами».

Втім, прочитайте його статтю в одному з перекладів у якомусь українському виданні й зробіть власні висновки. Власні!

Олег ЛИСТОПАД