uk

На сьогодні озимі перебувають у задовільному стані – НААН України

 Кінець третьої декади грудня — початок першої декади січня характеризувалися аномально теплою, як для середини зими погодою. Протягом останніх днів, майже на всій території країни випали опади у вигляді мокрого снігу та дощу, ідеться у повідомленні.

Перезимівля озимих культур проходить за задовільних умов. Рослини знаходяться у стані неглибокого зимового спокою, а в денні години, внаслідок підвищення середньодобових температур до позитивних значень, у рослинах спостерігається повільне протікання ростових процесів.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузлів кущіння озимих культур знижувалася до 0–2 0С тепла, що значно вище критичних меж вимерзання навіть для слаборозвинених рослин. Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості на кінець третьої декади грудня становила 15–17 0С морозу.

За результатами морфофізіологічного аналізу, проведеного науковцями ННЦ «Інститут землеробства НААН» рослини пшениці озимої знаходяться у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння 1,2–1,4, висота рослин 13–14 см, довжина конуса наростання рослин — 0,25–0,27 мм. Маса 100 сирих рослин становить 35–40 г.

  • Рослини тритикале озимого перебувають у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння 2,0–2,1, висота рослин 14–15 см, довжина конуса наростання 0,35–0,37 мм. Маса 100 сирих рослин становить 36–40 г.
  • Рослини жита озимого перебувають у фізі «кущіння». Коефіцієнт кущіння 2,0–2,1, висота рослин 13–15 см, довжина конуса наростання 0,48–0,50 мм. Маса 100 сирих рослин становить 43–45 г.
  • Рослини ячменю озимого перебувають у фазі «кущіння». Коефіцієнт кущіння 2,1, висота рослин 13–14 см, довжина конуса наростання 0,43–0,45 мм. Маса 100 сирих рослин становить 38–40 г.

Конус наростання у рослин озимих зернових культур здоровий, опалесцентний, з оцінкою 5 балів.

Результати відрощування рослин, проведеного за Донським прискореним методом на початку січня, показали, що виживання рослин озимих зернових культур (пшениці, жита, тритикале, ячменю) становить 98–99 %. Інтенсивність відростання надземної маси озимих зернових культур після 24-годинної експозиції склала: пшениці озимої — 4–8 мм, тритикале озимого — 5–7 мм, жита озимого — 3–7 мм, ячменю озимого — 3–5 мм.

Вміст цукрів у вузлах кущіння озимих зернових культур варіював від 13 до 27 %.

Ріпак озимий знаходиться у фазі «6–7 листків», сформована розетка.

Мінливі температурні умови, затяжні відлиги, відновлення ростових процесів у ході перезимівлі ‒ все це призводить до зменшення вмісту розчинних цукрів у вузлах кущіння озимих зернових, зниження їх зимостійкості. Тому, постійний моніторинг посівів озимих має бути на порядку денному, оскільки потенційні ризики за змін метеоумов є доволі високими.

Читайте також: