uk

Чи приєднається до Львівської політехніки Українська академія друкарства?

У матеріалі про розширене засідання Спілки ректорів ЗВО України (http://surl.li/quolg) ми розповідали про плани МОН приєднати Українську академію друкарства до Національного університету «Львівська політехніка».

І от ситуація отримала продовження. Як повідомили офіційні сторінки обох вишів, з ініціативи ректора Львівської політехніки Юрія Бобала 21 лютого відбулася зустріч із ректором УАД Богданом Дурняком. Сторони обговорили можливість приєднання академії до університету.

Як зазначив Юрій Бобало, розмова пройшла в позитивному і конструктивному руслі:

― Ми обговорили важливість збереження унікальних аспектів Української академії друкарства, розвитку освітніх програм, вдосконалення структури цього закладу вищої освіти, забезпечення гарантій для науково-педагогічних працівників і студентів, відповідно до законодавства України.

Також буде заплановано низку зустрічей із викладачами та студентами Української академії друкарства. Юрій Бобало запевняє, що у разі приєднання жоден працівник УАД не буде звільнений. Більше того, за його словами, буде забепеено одаткові можливості для професійного розвитку науково-педагогічних працівників. Також не зміниться розмір оплати за навчання та проживання для теперішніх студентів. Крім того, професор Бобало наголосив, що студенти завершать навчання за тими спеціальностями та освітніми програмами, на які вступали.

Богдан Дурняк під час зустрічі поінформував Юрія Бобала про те, що колектив, студентство, та ректор УАД дізналися про можливу реорганізацію академії з соціальних мереж, а офіційної інформації про реорганізацію від МОН України не надходило. Ректор УАД висловив здивування тим, що таке важливе питання, як існування ЗВО зі 100 річною історією обговорювали на засіданні ГО «Спілка ректорів України» без його участі. Тим більше, що разом з першим проректором УАД Ярославом Угрином на зустрічі ректора з заступником міністра МОН України Михайлом Винницьким, яка відбулась в кінці 2023 року, про будь яку реорганізацію, за словами Богдана Дурняка, не йшлося, оскільки в план оптимізації ЗВО академія не була включена.

Під час зустрічі ректор УАД детально охарактеризував всі освітні програми, за якими здійснюється підготовка фахівців в академії.

– Аналіз цих ОП підтвердив, що оскільки академія веде підготовку фахівців для видавничо-поліграфічної, пакувальної галузей, ЗМІ, книгознавства та мережі книгорозповсюдження, і вони є виключно галузевими та унікальними, що й підтверджено НАЗЯВО під час їх акредитації, – йдеться у повідомленні УАД. – Разом з тим всі акредитовані ОП відповідають державним стандартам вищої освіти – щодо досягнення ними всіх необхідних компетентностей, кадрового забезпечення, обґрунтування їх галузевості та унікальності, наявної матеріально-технічної бази, фінансової стабільності, студентоценторованого підходу до організації навчального процесу, активної міжнародної діяльності, а також успішного функціонування внутрішньої системи оцінки якості надання освітніх послуг з підготовки фахівців.

Таким чином, як вважають в УАД, виш за запропонованими МОН критеріями не повинен підпадати під процедуру реорганізації.

Наступну зустріч ректори запланували провести за тиждень, отже невдовзі побачимо, в якому ключі розвиватиметься ситуація.

За матеріалами Львівська політехніка і Українська академія друкарства – Офіційна сторінка