uk

Українська Рада миру та Поважна Рада «Ордену Святого Пантелеймона»: об’єднуючись стаємо сильнішими

Українська Рада миру продовжує гуртувати навколо себе і об’єднуватися з іншими громадськими організаціями, виконуючи свої статутні зобов’язання і відстоюючи засади справедливого миру. До спільної роботи уже долучилася освітянсько-наукова громада, зокрема провідні університети, підписано меморандум з 14 кафедрами ЮНЕСКО, Національною академією педагогічних наук та Малою академією наук. І от днями відбулося спільне засідання Поважної Ради відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» та президії УРМ, на якому також було підписано меморандум про співпрацю.

Документ підписали голова Української Ради Миру Михайло Згуровський та голова Поважної Ради Василь Князевич.

Відзнака за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона» є громадською організацією, має професійно-фахову спрямованість і присуджується за гуманістичну й благородну діяльність у галузі охорони здоров’я. Її також неофіційно називають «медичним Оскаром». У лютому 2024-го року Поважна Рада ухвалила рішення проводити конкурс та нагороджувати Орденом Святого Пантелеймона у трьох номінаціях: цивільні медики, військові медики, іноземні громадяни та компанії – за допомогу українському народу під час російської агресії.

Нині, як доповів виконавчий комітет відзнаки, в усіх регіонах України успішно проходять конкурси за право бути нагородженим. Претендентами були близько 350 номінантів, а на даному етапі їх залишилось 50. Також було акцентовано, що проєкт вийшов за межі України, і тепер до нього приєдналися 13 країн, а незабаром їх буде вже 20.

Чому ж було вирішено об’єднати зусилля за низкою напрямів?

«Ми працюємо паралельно, але можемо діяти спільно, адже нас насправді об’єднує багато, — зауважив голова УРМ Михайло Згуровський. — Об’єктом нашої турботи є людина, її моральне, фізичне здоров’я, сталий розвиток суспільства, справедливий мир тощо. Тож нашої метою є зближення двох організацій для підвищення ефективності нашої діяльності. Проаналізувавши напрями діяльності, побачили, що спільними зусиллями можемо зробити більше, можна буде підсилити горизонтальні зв’язки між нашими організаціями — обмінюючись інформацією, плануючи заходи, спільна участь в яких значно підвищить їхню ефективність.

Дві організації співпрацюватимуть за декількома напрямами. Серед них — об’єднання зусиль громадськості на утвердження в Україні, а також за її межами миру та злагоди шляхом провадження культурної, освітньої, наукової та інших видів діяльності. Також обидві організації мають на меті сприяння розробленню та реалізації програм і проєктів для забезпечення ефективного механізму екологічної безпеки, розв’язання проблем, пов’язаних з екологією – в контексті євроінтеграції та в умовах воєнного стану і повоєнного відновлення країни. Звісно, окремим рядком передбачено проведення спільних конференцій, семінарів, форумів, круглих столів, експертних обговорень та інших заходів, а також — сприяння участі представників сторін у науково-організаційних заходах, зокрема й міжнародних, що проводяться підписантами з питань, що мають обопільну зацікавленість.

В цьому контексті Михайло Згуровський нагадав, що в травні у КПІ відбудеться Міжнародний екологічний форум, який має дати відповідь на запитання, що пов’язані з нанесенням внаслідок російської агресії величезної шкоди нашій природі, здоров’ю людини. Окремий акцент — що робити із замінованими територіями (а це 170 тис. кв.км).

Ще одна точка дотику двох організацій — реабілітація поранених. «Зараз в КПІ створюється центр протезування і реабілітації, — розповів Михайло Згуровський. — Кількість молодих людей в Україні, які потребують протезування, наближається до 70 тисяч. А також ідеться про соціальну реабілітацію, освітню компоненту, перепідготовку.

Василь Князевич переконаний, що розширення співпраці та відзначення за професіоналізм та милосердя сприятиме реалізації спільних завдань, зокрема розширенню й активізації співпраці з країнами ЄС, міжнародними організаціями й фондами, гуманітарними та миротворчими організаціями ООН. І завдяки Українській Раді Миру в міжнародному напрямку можна зробити насправді багато.

Добрі побажання новому альянсу висловили заступники голови УРМ  Володимир Новохацький і Валерій Цибух. Заступниця голови Поважної Ради Оксана Білозір зауважила, в такий складний момент для українського народу кожен представник обох організацій може послужити добрим справам, і додала: «Об’єднуючись стаємо сильнішими». У підсумку учасники засідання домовились напрацювати спільний план дій, аби меморандум втілився у конкретних кроках.

Активні відгуки та обговорення викликала в учасників засідання «Тема дня»: аналітичне дослідження науковців Світового центру даних, який працює в КПІ, – «Перспективи продовження російсько-української війни на виснаження з огляду на економічний і людський потенціал протиборчих сторін».  

Дмитро ШУЛІКІН. Фото автора