uk

І ТЕПЛО ДЛЯ ТИЛУ, І БОРЩИК ДЛЯ ЗСУ

Стартапи на ці теми привабили найбільше інвесторів
Представлення проєктів секції «Інфраструктура та промисловий хайтек» XI фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge 2022» з міркувань безпеки пройшло за зачиненими дверима. І учасників, і журналістів, і навіть інвесторів пропускали до презентаційної зали за спеціальними перепустками. Це не дивно, адже в Київській політехніці зібралися інноватори, проєкти та ідеї яких можуть значно поліпшити життя людей під час війни та допомогти Збройним Силам України.
Науковці та винахідники представляли свої стартапи біля стендів та онлайн і офлайн-аудиторії форуму (всього було представлено 17 проєктів).

На зображенні може бути: 2 людини


«Алігатор» «з’їдає» навіть використані шини
Чи не найбільше людей перед початком форуму зібралися біля стенда проєкту «Алігатор». Таку лагідну назву дав своїй розробці винахідник Олександр Кулінченко. «Алігатор» — універсальний газогенераторний котел нового покоління.


— В основу роботи універсального комплексу покладено газогенератор оберненого процесу, — пояснив газеті «Світ» Олександр Євгенович. — Висока температура газифікації та спалювання гарантує знезараження та повну деструкцію застосованого палива. Вміст шкідливих речовин у викидах не перевищує європейських дозволенних норм.


Котел дуже компактний, його легко й просто можна змонтувати на території промислових підприємств (де таких відходів найбільше) чи в житлових будинках. Вироблену енергію можна застосовувати для опалення, підігріву води, вироблення електрики та для технологічних потреб.


За словами розробника, головна перевага рішення — отримання теплової або електричної енергії від спалювання дешевого палива. Також його можна використовувати для отримання електрики в районах надзвичайного стану.


— До речі, над місцем, де працює котел, ви не побачите диму, — зазначив Олександр Євгенович. — Навіть, якщо спалювати гуму, викидів не буде.


Розробник шукає інвесторів для маркетингу та просування розробки.


Цей проєкт зайняв перше місце в номінації «Краще стартап-рішення проблем клієнта» та загалом у секції.
Нагодований воїн краще ворога б’є
Перше місце в номінації «Краща бізнес-модель стартапу» зайняла ідея фуд хабу «Козацький стан». Представила її професорка кафедри туризму Харківського університету міського господарства ім. О. М. Бекетова Катерина Свідло.
Пані Катерина розповіла, що модульний фуд хаб може забезпечувати гарячим харчуванням підрозділи ВСУ, мобільні підрозділи ДСНС, НГУ, польові шпиталі. До хабу входять модулі: зберігання продуктів, заготівлі, приготування гарячих страв, приймання їжі, миття посуду, водопостачання, електропостачання, зберігання відходів, опалювальний, санітарно-гігієнічний та збору стічних вод. Модуль можна буде переміщувати у шести вантажівках та п’яти причепах.
— Комплекс забезпечить гарячою їжею одночасно 150 людей, — зазначила пані Катерина. — Окрім звичних страв, можна буде готувати також тушковані та печені. Їжу можна готувати як у стаціонарних умовах, так і на марші. Потреба у таких модулях величезна, адже за останні три десятиріччя вітчизняне виробництво для харчування військових так і не було налагоджено.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні


В Україні конкурентів цій розробці немає. Існують американські та європейські аналоги, але всі вони дуже дорогі.
Вартість лінії з мінімальною комплектацією — приблизно 6 мільйонів гривень. Нині команда проєкту шукає інвесторів для виготовлення першої партії хабів різної комплектації. Вчені вже подали заявку на отримання охоронного документа на інтелектуальну власність.


Укриття-трансформер


У номінації «Краща ідея стартапу» переміг проєкт «Smart Shelter», який розробили науковці Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського.


Проєкт інноваційного укриття представила Анастасія Войткевич.
— Ідея «Smart Shelter» полягає в тому, щоб обʼєднати робоче місце і безпечне укриття в єдиний поліфункціональний простір, — пояснила Анастасія. — У цьому просторі можна буде працювати та спілкуватися і під час повітряних тривог, і після їх закінчення.

В укритті планується облаштувати зони для роботи, спілкування та відпочинку. У ньому буде все, щоб люди почували себе комфортно: душ, туалет, кухня. Зони простору можна буде змінювати залежно від потреб.

На зображенні може бути: 3 людини, люди стоять та у приміщенні


— Сьогодні в Україні потрібно створити 16 мільйонів квадратних метрів укриттів, — зазначила Анастасія. — Це важливий виклик і для держави, і для бізнесу. Наша ж команда створює типовий кейс, який ми плануємо запропонувати іншим закладам вищої освіти. Сподіваємося перетворити бомбосховища вищих навчальних закладів на безпечні інноваційні освітні хаби.
Перший пілотний проєкт смартукриття для студентів уже почали втілювати в життя на базі центральної бібліотеки Київської політехніки. Партнером проєкту є стартап-компанія CLUST.


Сьогодні ж команда проєкту шукає інвестиції для придбання обладнання та розроблення технічних рішень.

На зображенні може бути: 2 людини, люди стоять та у приміщенні


Бур’яни знищить… робот
Під час спілкування біля стендів члени журі відзначали, що в цьому році кожен другий проєкт-учасник міг би стати переможцем. І висловлювали сподівання, що проєкти з побудови модульного житла, боротьби з бур’янами, вдосконалення гібридних автомобілів та багато інших знайдуть інвесторів і будуть впроваджені в життя.


Величезною проблемою, наприклад, є бур’яни, якими сьогодні заростають тисячі гектарів родючих земель. Розв’язати цю проблему допоможе автономний робот для знищення бур’янів, який придумала і створила команда науковців Київської політехніки.


Головний технічний директор проєкту (Chief Technology Officer) Олександр Ширшов розповів, що робот складається з автономної платформи, системи моніторингу і розпізнавання бур’янів, системи керування пристроями обприскування й випалювання бур’янів.


На сьогодні вже розроблено та виготовлено прототип платформи, яка придатна для проведення досліджень.
Актуальною є й ідея створення мобільних будинків для внутрішньо переміщених осіб. Підприємці з Яготина запропонували налагодити виробництво будинків, у кожному з яких є все необхідне для життя — меблі, посуд. Собівартість одного будинку становить 270 тисяч гривень.


— Наші будиночки сучасні, оригінальні й недорогі, — запевнив керівник проєкту Григорий Сериков. — Проєкт передбачає оригінальні конструктивні та технічні рішення.
Конкурентів, які б виробляли таку продукцію, на сьогодні немає.


Нове місто
Поспілкуватися з авторами проєктів завітала і
заступниця директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Вікторія Іцкович.
Як відомо, нещодавно було підписано меморандум між НТУУ «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», холдингом «Сікорські Челендж» та містом Київ щодо співпраці з розвитку столиці.


Пані Вікторія розповіла, що місту потрібні інноваційні рішення з питань безпеки, екології, управління ресурсами, освіти, медицини тощо.


— Є чимало міських проєктів, під які ми шукаємо інноваційні рішення та технології, — зазначила гостя. — Хоч як дивно, але у світі немає відповідних технологій для втілення багатьох наших ідей (або ж ці технології надто дорогі).


Вікторія Іцкович повідомила, що сьогодні «в роботі», зокрема, функціонал спецперепусток для комунальних служб. Увести ці перепустки дуже важливо, адже ДРГ, які час від часу з’являються в місті, представляються саме комунальниками.
Також у столиці розробляється мережа інтернету речей. На базі цієї мережі КМДА планує розвивати різноманітні стартапи.


* * *
Конкурс Сікорські челендж-2022 завершився. Але не закінчилася робота його переможців. Вони пройдуть навчання у бізнес-тренерів, які спеціалізуються на стартапах; отримають консультації та наставництво менторів та інвесторів. Також переможці конкурсу підпишуть протоколи про наміри з інвесторами та розпочнуть підготовку до виконання проєктів.


Світлана ГАЛАТА

Читайте також: