uk

В Україні приватні інвестиції можуть зіграти провідну роль у реалізації кліматичних зобов’язань

Приватні інвестиції можуть зіграти ключову роль у забезпеченні виконання Україною зобов’язань в рамках Паризької угоди з клімату та Європейського “зеленого” курсу. Про це заявив керівник Регіонального Офісу Міжнародної фінансової корпорації(IFC) в Україні, Білорусі та Молдові Джейсон Пеллмар, передає interfax.com.ua

“Україна нещодавно прийняла Оновлений національно визначуваний внесок у Паризьку угоду, зобов’язавшись скоротити викиди парникових газів на 65% до 2030 року від рівня 1990 року, – сказав Джейсон Пеллмар. – Однак ще більш важливим і амбітним кроком є зобов’язання України інтегруватися з European Green Deal і слідувати курсу на вуглецеву нейтральність до 2060 року, що зажадає величезних інвестицій – і приватний сектор може зіграти провідну роль у реалізації цих зобов’язань”.

Разом з тим, за його словами, державний сектор також повинен зіграти важливу роль.

“Уряду необхідно здійснювати певні некомерційні капіталовкладення за допомогою донорів і міжнародних партнерів, – зазначив Джейсон Пеллмар. – При цьому переважний обсяг необхідних інвестицій повинен надходити з приватного сектора, і це та сфера, де IFC володіє знаннями і досвідом».

Міжнародна фінансова корпорація продовжує працювати з приватним сектором для стимулювання сталого фінансування, а також сприяти впровадженню “зелених” технологій, скороченню негативного впливу на навколишнє середовище.

Раніше в українському уряді неодноразово відзначали, що для зниження викидів парникових газів на 65% до 2030 року Україні необхідно 102 млрд євро. У той же час згідно з оптимістичним сценарієм зниження викидів, оприлюднених Центром економічного відновлення, за умови інвестування 50 млрд євро у декарбонізацію, Україна може знизити викиди СО2 на 64% до 2030 року.

Читайте також: