uk

Україна отримає доступ до наукових розробок США з декарбонізації

Україна приєдналася до американської ініціативи Net Zero World і отримає доступ до наукових розробок США для пілотних проектів з декарбонізації. Про це повідомили у пресцентрі Міненерго.

«Завдяки участі в ініціативі Україна отримає доступ до розробок 17 наукових лабораторій міністерства енергетики США для можливої реалізації пілотних проєктів з декарбонізації», – повідомили у відомстві.

Також у Міненерго кажуть, що Україна є рівноправним партнером ініціативи, що пропонує поглиблену співпрацю в атомній енергетиці, яка допоможе забезпечити Європу доступною енергією без викидів вуглекислого газу.

«Атомна генерація є базовою генерацією в Україні. У нас є 15 атомних енергоблоків, які виробляють понад 56% електроенергії в країні. Ми хочемо збільшувати потужності атомної енергетики, будувати нові блоки, розпочати програму будівництва малих модульних реакторів. Ми також націлені розвивати відновлювані джерела енергії. Наша стратегія передбачає збільшення частки відновлюваної генерації до 25%», – зазначив міністр енергетики Герман Галущенко.

Найважливіша стратегічна ціль України в енергетиці – стати повноправною частиною європейської енергосистеми.

«Україна має синхронізуватись з європейською енергосистемою ENTSO-E. У нас надзвичайно потужна електромережа, розроблена для експорту великих обсягів електроенергії європейським споживачам. Синхронізація вигідна і для України, і для ЄС: вона відкриє нам доступ до великого ринку і допоможе країнам ЄС підвищити безпеку постачання», – підкреслив міністр енергетики України.

Нагадаємо, що 31 жовтня у Глазго під егідою ООН розпочалася кліматична конференція СОР-26, що триватиме до 12 листопада. Цю конференцію називають вирішальною для боротьби з кліматичними змінами.

Читайте також: