uk

Науковиці отримали нагороду за розробки щодо збереження біорізноманіття рослин Антарктиди та Карпат

Ірина Конвалюк та Дар’я Навроцька з Інституту молекулярної біології і генетики отримали Премію Верховної Ради України молодим ученим за 2019 рік.

У партнерстві з Ольгою Іщенко, вченою з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, вони розробили наукові засади збереження біорізноманіття рослин, що зростають в екстремальних умовах Антарктики та високогірних Карпат.

Чому ця тема важлива та актуальна і чому скорочення біорізноманіття рослин стало проблемою світового масштабу? В останні десятиріччя простежується тенденція до збіднення природних екосистем, зокрема, до втрати генофонду рослин і на території України, і загалом у світі. На цю проблему відреагувала ООН – у 2002 р. було ухвалено Конвенцію про біологічне різноманіття. Отже, надважливим завданням є вивчення фітогенофонду, впровадження ефективних заходів з його охорони.

Використання сучасних біотехнологічних методів, які включають створення банку культур in vitro та технологій вирощування і масового розмноження рослин в асептичних умовах, дозволяє з найменшими затратами зберігати і всебічно вивчати рідкісні та цінні види рослин.

У фокусі уваги наших вчених – види, які населяють території з унікальними умовами навколишнього середовища, зокрема, щучник антарктичний (Deschampsia antarctica E. Desv.), що зростає на території морської Антарктики, та рідкісний вид тирлич жовтий (Gentiana lutea L.) – лікарська рослина з Українських Карпат. Наші вчені поставили за мету розробити наукові засади збереження та відновлення рослин, які зростають в екстремальних умовах (на прикладі щучника антарктичного та тирлича жовтого) з використанням цитогенетичних, молекулярно-генетичних і біотехнологічних методів.

Ірина Конвалюк та Дар’я Навроцька провели оцінку внутрішньовидового генетичного різноманіття рослин, розробили умови отримання культури in vitro (тобто в асептичних умовах на живильних середовищах). Вони встановили, що рівень змін на хромосомному рівні та рівні ділянок ДНК між рослинами, отриманими в лабораторії, та культурами тканин тих рослин, що зростають у природі, на порядок нижчий.Наші вчені підібрали умови для вирощування рослин in vitro на оптимізованих живильних середовищах, що дозволяє отримати достатню кількість життєздатних рослин з високою адаптивною здатністю до умов ex vitro (тобто в теплиці) та in situ (висаджування рослин у їхньому звичному природному місцезростанні).

Це може бути використано для відновлення чисельності порушених популяцій тирличу жовтого в Українських Карпатах, а також для отримання достатньої кількості матеріалу щучника антарктичного без шкоди для природних екосистем.

Представлений цикл наукових робіт виконаний вперше та є пріоритетним не тільки для нашої країни, а й для світової науки загалом. Отримані результати можуть бути використані у науково-дослідницькій практиці для розробки методології оптимізації умов вирощування in vitro, адаптації до умов ex vitro та in situ інших цінних рідкісних видів рослин.

Читайте також: