uk

Україна бере участь у засіданні Комітету зі спільного управління об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи»

Українську делегацію очолив директор Департаменту природно-заповідного фонду та земельних ресурсів Міндовкілля Едуард Арустамян. Захід проходить у місті Брюссель, повідомляють у Міндовкіллі.

На засіданні обговорять питання управління буферними зонами навколо частин об’єкта спадщини, поділу цих зон на  підзони і особливостей природокористування в їх межах з опрацюванням відповідного документу.

Цей об’єкт вперше було включено до Списку об’єктів всесвітньої спадщини у складі 6 українських і 4 словацьких пралісових ділянок у 2007 році. Після його розширень у 2011, 2017 і 2021 роках, він тепер налічує аж 94 частини (98124.96 га) у 18 країнах Європи. Таких як Албанія, Австрія, Бельгія, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Італія, Іспанія, Німеччина, Північна Македонія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Україна, Франція, Чехія, Швейцарія.

На сьогодні площа 15 українських частин у Карпатському біосферному заповіднику, природних заповідниках «Горгани» і «Розточчя» та національних природних парках Ужанському, «Синевир», «Зачарований край» і «Подільські Товтри» становить 30% від загальної площі об’єкта всесвітньої спадщини.

Також розкажуть про результати міжнародних проєктів Life prognoses і Interreg Central Europe Beеch Power, в яких бере участь Карпатський біосферний заповідник.

Нагадаємо, що з  метою збереження букових пралісів в Україні реалізується План заходів щодо збереження української частини природного об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» та сталого розвитку прилеглих до нього територій, що затверджений Урядом.

Читайте також: