uk

Член-кореспондент НАН України Ігор Бровченко: «Дельта-хвиля COVID в Україні триватиме до січня»

Голова Робочої групи НАН України з математичного моделювання проблем, пов’язаних з епідемією коронавірусу SARS-CoV-2 в Україні, член-кореспондент НАН України Ігор Бровченко в інтерв’ю мультимедійній платформі «DW» зазначав, що до кінця року офіційне число жертв COVID-19 в Україні може сягнути 100 тисяч, а реальні цифри смертності щонайменше вдвічі вищі.

Учений пояснив чи пройшла Україна вже пік смертей від COVID-19: «Щонайменше останні три-чотири дні смертність на COVID-19 в Україні не зростає. Ми ще не можемо однозначно стверджувати, що смертність пішла на спад, але ми можемо сказати, що вона вже припинила зростання. Якщо пік щодо захворюваності вже пройдено близько двох тижнів тому, то ми можемо очікувати, що зараз ми проходимо піковий період за смертністю, днями ми маємо зафіксувати досить впевнене падіння смертності».

Ігор Бровченко також прокоментував зменшення чисельності госпіталізацій, відмінність щодо захворюваності та рівня госпіталізацій пацієнтів із COVID-19 в різних регіонах України та дані офіційної статистики стосовно захворюваності на COVID-19 в Україні. 

Наостанок вчений зазначив: «Швидке зростання захворюваності у нас почалося в серпні і тривало два з половиною місяці – до кінця жовтня. Очікується, що до січня 2022 року буде тривати спад до тих показників, які були у серпні-вересні. Стосовно смертоносності – у 2020 році у нас офіційно від COVID-19 померло майже 20 тисяч людей. Якщо брати оцінки за надлишковою смертністю, то у 2020 році було близько 50 тисяч жертв COVID-19. У 2021 році вже 57 тисяч людей померли через COVID-19 станом на 15 листопада за офіційною статистикою. І це ще не кінець. До кінця року, скоріше за все, буде ще 15-20 тисяч нових офіційно підтверджених смертей. Тобто до кінця року загальне число жертв від початку епідемії COVID-19, за офіційними даними, може сягнути до 90-100 тисяч смертей. Це найбільш реалістичний сценарій».

Ознайомитися з повним текстом інтерв’ю

За інформацією платформи «DW» та прес-служби НАН України

Читайте також: