uk

В Парижі (Франція) відбулася 41-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО: хід і підсумки

9–24 листопада 2021 року в Парижі (Франція) відбулася 41-а сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, в якій узяли участь представники 193 країн-членів ЮНЕСКО. До офіційної делегації України, склад якої було затверджено розпорядженням Президента України, на чолі з першим заступником Міністра закордонних справ України, головою Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Еміне Джапаровою, ввійшли також представники Національної академії наук України.

9 листопада на посаду Генерального директора ЮНЕСКО було переобрано пані Одрі Азулє, яка отримала 155 голосів із 169 поданих бюлетенів.

Генеральний директор ЮНЕСКО пані Одрі Азулє

У своїй промові вона наголосила, що за минулі 4 роки Організація суттєво модернізувалася задля підвищення ефективності своєї діяльності. Це, зокрема, стало запорукою консолідації бюджету ЮНЕСКО: добровільні внески за 2017–2021 роки, порівняно з чотирма попередніми роками, зросли на 50%! Як найзначущіші приклади успішної реалізації проєктів ЮНЕСКО за останні роки було згадано відновлення старовинного міста Мосул (Ірак); відновлення 90 шкіл у Бейруті (Ліван) після трагедії, що сталась у серпні 2020 року; заснування Глобальної освітньої коаліції, котра в умовах пандемії COVID-19 дала змогу забезпечити безперервність навчання мільйонів дітей у 112-ти країнах.

У межах загальнополітичних дебатів голова української делегації Еміне Джапарова поінформувала присутніх про систематичне порушення прав людини та зневажання пропагованих ЮНЕСКО цінностей окупаційною владою Криму і наголосила, що порушення міжнародного права та прав людини потребують швидкої та належної реакції з боку наших міжнародних партнерів.

12 листопада під час роботи 41-ї Сесії за участі 26-ти голів держав та урядів відбулись урочистості з нагоди 75-ї річниці від дня заснування ЮНЕСКО. Засідання відкрив спеціальний посланець ЮНЕСКО з питань миру та примирення Форест Вітакер, а присутні світові лідери у своїх промовах наголосили на необхідності подальшого непохитного дотримання цінностей ЮНЕСКО в ім’я миру. У церемонії також узяли участь всесвітньо відомі музиканти, оперні співаки й артисти.

17 листопада 2021 року під час 41-ї сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі відбулися заходи до 50-річчя програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» (МАБ) – під гаслом «Ідеться про життя». Із вітальним словом до присутніх звернулися Генеральний директор ЮНЕСКО пані Одрі Азулє та голова Міжнародної координаційної ради МАБ-ЮНЕСКО пан Адеподжу Адешола. У межах ювілею МАБ-ЮНЕСКО було також відзначено 30-річчя Премії імені Султана Кабуса за охорону довкілля та нагороджено лауреатів 2021 року. Під час акції «Передача естафети: діалог між поколіннями» всесвітньо визнані природозахисники та популяризатори пропагованих ЮНЕСКО цінностей поділилися своїм досвідом із молодіжними послами МАБ.

Того ж дня було підписано угоду про партнерство між Фондом князя Монако Альбера ІІ та Міжурядовою океанографічною комісією ЮНЕСКО (МОК) в рамках Десятиліття наук про океан в інтересах сталого розвитку 2021–2030. Угода визначає напрями співпраці, зокрема, в рамках наукових заходів і заходів високого рівня на кшталт симпозіумів і конференцій, а також щорічні заходи для обговорення поточних та майбутніх глобальних проблем в управлінні й збереженні океану. Крім того, МОК-ЮНЕСКО та Фонд князя Монако Альбера ІІ запланували співпрацю в рамках Конвенції ООН про зміну клімату та Конвенції про біологічне різноманіття.

Під час 41-ї Сесії відбулися спеціальні церемонії нагородження преміями ЮНЕСКО, а саме – Всесвітньою премією для вчителів, Премією ЮНЕСКО-Японія в галузі освіти в інтересах сталого розвитку, Премією імені Д.І. Менделєєва за досягнення в галузі фундаментальних наук, Премією ЮНЕСКО-Бангладеш імені Муджибура Рахмана в галузі креативної економіки, Міжнародною премією ЮНЕСКО-Греції імені Меліни Меркурі за збереження культурних ландшафтів та управління ними і Премією ЮНЕСКО імені Карлоса Фінлея в галузі мікробіології.

41-а сесія Генконференції ЮНЕСКО завершилася ухваленням ключових угод, що свідчать про багатосторонню співпрацю в галузі освіти, відкритої науки й етичних аспектів штучного інтелекту. Наприклад, на нараді за участі глав держав і урядів та міністрів освіти 40 країн схвалили документ під назвою «Паризька декларація: глобальний заклик до інвестування у майбутнє освіти». Метою цієї наради було збільшення підтримки освіти після пандемії COVID-19. Країни-члени ЮНЕСКО також ухвалили Рекомендації ЮНЕСКО з відкритої науки. Ця угода має особливе значення для глобальної наукової співпраці, з огляду на пандемію COVID-19, сприятиме рівності між ученими та забезпеченню всезагального доступу до знань і досягнень науки. Ще однією знаменною подією стало ухвалення першої в історії Рекомендації з етичних аспектів штучного інтелекту, яка створить глобальні керівні принципи з етичних питань розроблення технологій штучного інтелекту. Ці рекомендації ЮНЕСКО є правовими інструментами, покликаними забезпечити країни-члени керівними принципами для вдосконалення їхніх законодавств.

За підсумками роботи 41-ї сесії Генконференції ЮНЕСКО вирішено проголосити 3 листопада щорічним Міжнародним днем біосферних резерватів, а 6 жовтня – щорічним Міжнародним днем георізноманіття.

Докладніша інформація про захід

За інформацією СПНС НОВ Президії НАН України та
прес-служби НАН України
. Фото: unesco.org

Читайте також: