uk

Україна отримає на екологічний транспорт 200 млн євро

Україна може отримати позику у розмірі 200 млн євро на закупку нового екологічного громадського транспорту для міст.

Надання коштів передбачено у рамках фінансової угоди «Міський громадський транспорт України ІІ», проект закону про ратифікацію якої було зареєстровано у Верховній Раді 18 листопада, передає mof.gov.ua

«Якщо закон буде прийнято до кінця 2021 року, то з наступного року ми очікуємо на підписання перших контрактів на поставку нового екологічно безпечного громадського транспорту для міст України, – повідомив заступник міністра фінансів Олександр Кава. – Кошти спрямують на придбання нових автобусів, тролейбусів, трамваїв та вагонів метро».

Гроші на закупівлю рухомого складу міського громадського транспорту розподілять серед містами-учасниками проекту «Міський громадський транспорт України I», зокрема, Сєверодонецьком, Вінницею, Ужгородом, Черкасами, Кременчуком, Білою Церквою, Мелітополем, Кам’янським, Хмельницьким, Тернополем, Кривим Рогом, Дніпром, Луцьком, Запоріжжям, Львовом, Полтавою, Одесою, Чернівцями.

Також у рамках реалізації проекту передбачається будівництво та модернізація трамвайних і тролейбусних ліній та інші роботи у Черкасах, Білій Церкві, Кам’янському, Дніпрі, Львові, Кременчуці та Запоріжжі.

«Місцеві громади зацікавлені брати участь у таких проектах і тому ми пропонуємо їм подальше розширення інструментарію для розвитку міської мобільності, – говорить Олександр Кава. – Вкладаючи гроші у розвиток громадського транспорту та його інфраструктури ми стимулюємо економічний розвиток нашої країни, створюючи нові робочі місця на машинобудівних підприємствах, а також забезпечуємо розвиток екологічно чистого вітчизняного громадського транспорту».

Проект «Міський громадський транспорт України II» є продовженням спільного з Європейським інвестиційним банком та Європейським банком реконструкції та розвитку проекту «Міський громадський транспорт України I», який з травня 2017 року вже реалізується у Києві, Харкові, Луцьку, Одесі, Львові, Запоріжжі, Сумах, Івано-Франківську, Миколаєві, Тернополі та Чернігові і у рамках якого були укладені контракти на постачання понад 90 одиниць сучасних тролейбусів та близько 42 одиниць сучасних трамвайних вагонів.

Читайте також: