uk

У Держекоінспекції розповіли, як рятувати річки

Щодня через порушення природоохоронного законодавства водним об’єктам області завдавались збитки на суму 115 тисяч гривень, – повідомляє Державна екологічна інспекція України.

Наслідками цих порушень називають цвітіння річок, замор рибних ресурсів та обміління.

У Держекоінспекції наголосили, що необхідна низка змін до екологічного законодавства, або не допустити катастрофи.

По-перше, посилення штрафних санкцій за забруднення вод. Наразі вони складають 85-136 гривень для посадових осіб – це мізер у порівнянні з тим, яка шкода наноситься довкіллю. Тому Держекоінспекція спільно з представниками Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів розробила законопроект про підвищення штрафів за забруднення водних об’єктів – санкції зростуть у 15 разів.

По-друге, реформування екологічного контролю шляхом ухвалення законопроекту №3091. Він підвищує штрафи за недопуск інспекторів до перевірки до майже 2 мільйонів гривень. Таким чином, підприємствам буде вигідніше вкласти кошти у модернізацію, ніж не допускати інспекцію на перевірку. Окрім того, документ скасовує судовий збір для інспекції, що дасть змогу ДЕІ стягувати з порушників всі завдані ними збитки.

По-третє, налагодження комплексної системи контролю за водними ресурсами, яка включатиме, в тому числі, державний моніторинг. Держекоінспекція вже має відповідні починання – торік було розпочато супутниковий моніторинг для виявлення екологічних порушень.

Наступного року Держекоінспекція продовжить масштабні перевірки підприємств-водокористувачів, щоб жодне порушення не залишилось без відповідальності та санкцій.

Читайте також: