uk

Супутник-панкейк та додаток для хіміків: хто переміг на Studway Awards 2021

Studway Awards 2021 обрав найкращі digital проекти на церемонії 9 грудня в Освіторія Хаб. Ми нагородили проекти школярів та студентів, які здійснили технологічний прорив в освіті, науці, мистецтві та медицині. Розповідаємо про наших переможців та партнерів.

Цифрова освіта. Мобільний застосунок AR School

Переможці цієї номінації: Вакуленко Марія – розробниця програмного забезпечення, Миненко Ірина і Миненко Ольга – дизайнери застосунку, хімічних реакцій та карток, Молодецька Катерина – керівник лабораторії.

Під час карантину проводити експерименти на уроках хімії стало неможливо – батьки точно не дозволять підпалювати у кімнаті суміші та реагенти. Студентки Поліського національного університету втомилися дивитися за перебігом реакцій на YouTube і вигадали більш інтерактивний спосіб вивчати хімію.

За півроку вони розробили мобільний застосунок AR School. Завдяки ньому школярі зможуть відмовитися від дорогих і небезпечних хімічних реактивів та замінити ним обладнання на уроках хімії.

Щоб удосконалювати додаток, вони виграли на Studway Awards сертифікат на навчання в School of Visual Communication. Подарунок під час церемонії їм вручила засновниця школи Наталія Синєпупова та керівниця відділу комунікацій Марина Хоменко.

Цифрова медицина. Маска, яка здатна виявляти симптоми COVID-19

Переможці номінації: Команда винахідників YOVi

Команда YOVi постійно щось вигадує і навіть змагається зі своїми винаходами з найкращими командами світу за кордоном. На Studway Awards перемогу їм принесла маска, яка здатна виявляти симптоми COVID-19. Пристрій містить у собі багато різноманітних датчиків та плату управління.

Датчики внутрішньої групи контролюють стан людини. Датчики зовнішньої групи контролюють повітря навколо людини.
У свою чергу покази з датчиків поступають на плату управління.

Далі мікропроцесор аналізує дані з усіх датчиків, об’єднує та вираховує середні значення. Вже готові відомості про стан людини та повіря відправляються на телефон користувача за допомогою bluetooth. Подивитися свої показники користувач може у спеціальному додатку на телефоні.

Під час церемонії представники команди отримали подарунковий набір від Lush, а вручив їх – Байраченко Дмитро, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.

Цифрова економіка. Стартап Pancake

Переможець: Павло Усатюк

Хоч Ілон Маск досі не відповів на повідомлення Павла, хлопець сам зумів запустити космічний проект. Його Pancake допомагає дешево запускати власний супутник в космос.

«Це дешеві супутники – типу Lego, але для космосу. Ми знижуємо поріг входження людей у космічний напрямок. Ми — це сервіс, як хардвер, так і софтвер рішення», — каже Паша.

Щоб вивести свій стартап на ринок, Павло виграв сертифікат на 10 годин консультацій від юридичної фірми «єПраво». Його вручив Віталій Власюк, співзасновник компанії.

Цифрове мистецтво. Онлайн-сервіс Harmix

Переможець: Назар Поночевний

Назар створив онлайн-сервіс Harmix, який допомагає автоматично підібрати музику під відео та економить час виробникам контенту. Щоб зробити це, Harmix використовує штучний інтелект.

Бот Назара навчався на сотнях відео та фільмах. Так він знайшов і зрозумів закономірності, як правильно поєднувати музику та відео. Щоб підібрати мелодію, боту потрібно лише півтори хвилини. У своєму арсеналі Harmix має 5000 пісень. Додаток можна скачати у Play Market та спробувати через Telegram.

Під час церемонії Назар отримав сертифікат на відеокурс на вибір від Projector Humanitarian та подарунки від заступника керівника центрів підтримки підприємців Дія.Бізнес Арсентьєва Марка і керівника центру підтримки студентів та майбутніх підприємців Дія.Бізнес у КНУ Шибіріної Світлани.

Цифрова реальність. Комп’ютерні та мобільні ігри, які базуються на фактах з історії України

Студент зі Львову Юрій-Ігор Сиротинський створив комп’ютерні та мобільні ігри, які базуються на фактах з історії України. Він вже розробив три освітні гри, які роблять вивчення історії ефективним та цікавим.

Юрій-Ігор вважає, що, аби зробити історію цікавішою, потрібно надати героям реальних рис, зробити їх більш живими, щоб молодь могла на них рівнятися, ставати більш патріотичною. Зіграти в патріотичні ігри можна на сайті «Освітні капсули».

Аби розвиватися далі, він отримав на Studway Awards сертифікат на навчання в School of Visual Communication.

Цифрова відповідальність. Розумна крапельниця

Переможці: Пославський Сергій – ментор проекту, Панова Анна – проджект менеджер, Бєліков Сергій – інженер, Стригун Георгій – розробник мобільного додатку.

Студенти з Дніпра створили пристрій, який, на їхню думку, здатний врятувати тисячі життів. Розумна крапельниця, розроблена українцями, здатна викликати медсестру, стежить за обсягом ліків та швидкістю капання. Якщо щось піде не так, вона надсилає сигнал-повідомлення на телефон медсестри.

Винахід буде особливо актуальним під час карантину, коли лікарні переповнені, а лікарів не вистачає.

На церемонії нагородження Studway Awards команда проекту виграла сертифікат на 10 годин консультацій від юридичної фірми «єПраво».

Кібербезпека. Програмне забезпечення для захисту даних

Переможець: Ілля Пастушок, учень 9 класу Рівненського навчально-виховного комплексу №12.

Ілля розробив програмне забезпечення для захисту даних. Воно розпізнає обличчя користувача, який сидить за комп’ютером. У разі, якщо хтось сторонній підійде до комп’ютера, додаток блокуватиме його та надішле SMS-повідомлення на мобільний телефон зі світлиною особи.

Як показали експерименти, точність ідентифікації зловмисника більше 85%; навантаження на процесор комп’ютера складає близько 5%; а об’єм пам’яті, що використовується при роботі – до 70 МБ. Це свідчить про можливість широкого використання додатку.

Хоч Ілля й не зміг приїхати на церемонію, він отримає свої подарунки по пошті.

Читайте також: