uk

Міндовкілля планує скасувати екологічні обмеження на рубки, активісти обурені

Днями на сайті Держлісагентства з’явився проект нової постанови. За словами екологів-активістів з Української Природоохоронної Групи – UNCG, зокрема, передбачається:

  • Можливість здійснювати суцільні санітарні рубки в найцінніших карпатських лісах – високогірних, берегозахисних, лавинонебезпечних тощо. Раніше забороною таких рубок гучно піарилась влада в попередні роки;
  • Спростити можливість вирубки «рідколісь», до яких належить чимало українських лісів, що потенційно створює нові корупційні схеми;
  • Скасування екологічних обмежень на всі види санітарних рубок;
  • Закриття доступу до планів санітарних рубок та низки інших документів, раніше доступних онлайн.

Наразі постанова ще не ухвалена, але це питання часу. Новопризначене керівництво Міністерства захисту довкілля не бачать в новій постанові жодних проблем. Це вже не перший раз від початку війни, коли природоохоронне законодавство послаблюється для начебто посилення “обороноздатності держави”. Пам’ятаєте, як нещодавно скасували сезон тиші, закрили можливість участі в ОВД, позакривали доступ до різних публічних даних про ліси? Кому вигідні такі зміни? Точно не державі й не українцям”, – обурюються природозахисники.

На думку екологів, довоєнні обмеження на рубки цілком дозволяли задовольнити попит в деревині, навіть для армії. Закриття доступу до більшості лісових даних несе більше шкоди, ніж користі.

На жаль, це тільки початок. Якщо держава дійсно хоче заробляти на лісах, потрібно говорити про боротьбу з корупцією та незаконними рубками. А не про необхідність більшу рубати в принципі. Як варіант – нарешті ухвалити законопроекти про реформу екоінспекції та про ринок деревини. В іншому випадку, Україна може втратити єдиний наявний наразі ринок збуту деревини – Євросоюз. Питання в тому, чи доцільно купувати “стрьомну” українську деревину прямо зараз, розглядається європейськими чиновниками. Заборона є більш ніж реальною”, – зазначають в UNCG.

Читайте також: