uk

Михайло Згуровський: завдяки приорітету науки Україна стає і багатшою, і безпечнішою

Міжнародний часопис про вищу освіту University World News надрукував статтю ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Михайла Згуровського.

Відстоявши своє право жити у власній суверенній державі, український народ повернеться до мирного життя. Треба буде відбудовувати країну. Деяким регіонам доведеться буквально підніматися з руїн.


Безсумнівно, необхідно буде будувати нову, ефективну, сучасну країну з економікою, орієнтованою на наукомісткі галузі з високими стандартами інновацій. Водночас ми будемо відроджувати українські традиції; будемо плекати свою національну культуру і відновлювати свою справжню історію, а не придуману в Москві.


Все це потребує людей, які мають високу освіту, знають сучасні тенденції розвитку технологій, обізнані з останніми науковими відкриттями, здатні співпрацювати з іноземними колегами та спілкуватися іноземними мовами.
Їм знадобляться спеціальні знання та навички у своїй галузі, а також міждисциплінарний підхід і розуміння зв’язку між різними дисциплінами, технологіями та практиками.
Цих майбутніх будівничих оновленої України потрібно готувати вже сьогодні, тому ми так стараємося зберегти наші традиційно сильні наукові школи в університетах, зокрема КПІ ім. Ігоря Сікорського, а з іншого боку – поглибити співпрацю з іноземними, особливо європейськими, педагогами та науковцями.


Вища освіта продовжується
Під час війни Україна не припиняла навчання спеціалістів. Навчання триває, хоча й не у звичному форматі. Компетентні фахівці потрібні як збройним силам, так і промисловості. Економіка України, яку намагається знищити загарбник, має функціонувати в умовах воєнного часу.


Українські науковці, я вважаю, зараз проводять більше спеціалізованих досліджень, ніж раніше, тому що необхідно швидко реагувати на потреби нашої національної оборони. Адже наука є невід’ємною частиною безпеки та оборони держави.
Війна довела, що виграти війну можуть не лише солдати на полі бою, а й передові технології, інженери та вчені в галузі електроніки, інформатики, нових матеріалів чи механіки.
Наш ворог дуже незадоволений, коли ми отримуємо від західних партнерів постачання сучасної ефективної зброї. Ми вдячні, але для перемоги потрібно ще більше нових видів і систем сучасної зброї. Наші Збройні Сили успішно використовують вітчизняні зразки передового озброєння, такі як протитанковий ракетний комплекс «Стугна-П», протикорабельна ракета «Нептун», яка потопила ракетний крейсер «Москва», безпілотник «Spectator» та інші.


Війна між цивілізаціями
Люди повинні усвідомити, що ця війна — це не тільки війна між Росією та Україною; це війна між цивілізаціями. Війна між сучасною цивілізацією 21-го століття, рушієм якої є людський прогрес, і архаїчною цивілізацією, що базується на давно забутій імперській моделі 19-го століття – завоюванні чужих територій і пригніченні інших народів.


Раніше Росія лише говорила про цю місію; тепер вона намагається нав’язати новий світовий порядок, свій власний ідеологічний імператив – «закон сили». Вона просить у світу «особливого ставлення», і водночас відкидає всі норми міжнародного права і традиції співіснування та вдається до злочинів проти людства.


Ця війна вже втягнула у свою орбіту багато країн. Росія використовує гібридну форму агресії проти Європи, шантажуючи країни щодо постачання енергоносіїв, погрожуючи голодом багатьом країнам Африки та Близького Сходу та підтримуючи ультраліві та ультраправі європейські партії. Це, у свою чергу, може спричинити міграційну кризу та зростання тероризму та інших жахливих явищ.


Наука і технології мають бути приорітетними
Україна хоче бути суверенною державою, зберегти у своїх межах територію, яка їй історично належить. Для досягнення цієї мети головним пріоритетом українського суспільства має стати розвиток передових технологій, які базуються на науці.
Ми бачимо, як ця модель управління працює в країнах, де всі технологічно передові та інноваційні сфери мають політичну підтримку та заохочення. Для країн, які мають постійно обстоювати свою незалежність, таких як Ізраїль, Південна Корея та Сінгапур, передові технології та проривні наукові рішення є найвищими політичними та державними пріоритетами.
Розвиток науки також має бути одним із найвищих пріоритетів політики України. Адже створюючи високоінтелектуальні продукти та захищаючи інтелектуальну власність, ми забезпечимо робочі місця та зростання ВВП; замість експорту сировини за формулою «вирощувати зерно — продавати зерно», ми будемо пропонувати високотехнологічну продукцію з високою доданою вартістю.
Таким чином країна стане і безпечнішою, і багатшою.
У нас немає іншого вибору. Такий урок цієї війни, який повинні засвоїти керівники всіх рівнів – від керівників науково-дослідних установ і промислових підприємств до вищого політичного керівництва країни.

Читайте також: