uk

Українцям розповіли, як екологічні тенденції змінили життя за роки незалежності

В Україні за 31 рік незалежності безліч речей змінило життя людей – від родинного побуту до національної свідомості, зокрема і екологічні тенденції.

Деякі з них значно полегшили побут, однак спричинили негативні наслідки для довкілля, повідомляє Вікна. 

Одноразовий посуд

Одноразовий посуд, контейнери, пакети значно полегшили життя українців.

Так для пікніка на природі не потрібно звичайні вилки та тарілки, а одноразовий посуд після свята можна просто викинути.

Наразі українцям складно уявити життя навіть без одноразових пластикових пакетів.

Однак пакет проживе у грунті, на звалищі чи у воді тривалий час, утворюючи стійке забруднення.

Екотовари

В матеріалі зазначили, що одноразові речі значно спростили життя, але негативно вплинули на екологію. Тож через кілька десятків років свідомість людей змінилася. 

Все більше людей віддають перевагу багаторазовим екоторбинкам, беруть каву у свої горнятка чи використовують багаторазові речі.

“Українці починають сортувати сміття та переробляти відходи. Така відповідальність громадян тільки тішить, хоча нам ще є чого вчитися у європейських сусідів”, – зазначили в матеріалі.

Електроавтомобілі

Українці все більше надають перевагу електромобілям, велосипедам чи самокатам, що береже довкілля та заощаджує гроші.  Значний попит на них з’явився навесні 2022 року, адже в країні виник дефіцит бензину, а ціни на пальне значно зросли.

Сонячні панелі

Україна опановує альтернативні джерела енергії, зокрема сонячну.  Хоча їх вартість недешева, інвестиції можуть окупитися вже за кілька років. Також “зелену” енергію можна продавати державі. Люди встановлюють сонячні панелі на своїх будинках.

Зараз сонячні панелі можна побачити у парках та скверах і підзарядити від них свій телефон. А павербанки та потужні генератори на сонячних панелях забезпечують воїнів необхідною енергією.

Електронні книги

Поступово люди переходять на електронні книги. Це береже довкілля, адже доведеться вирубувати значно менше дерев, та економить кошти – електронна версія коштує дешевше.  Окрім того, на один такий прилад можна завантажити кілька десятків книг одночасно й носити з собою будь-де та читати навіть в темряві.

Читайте також: