uk

Більшість студентів і викладачів за онлайн навчання

Переважна більшість студентів і викладачів вишів виявили бажання розпочати навчальний рік в онлайн-форматі.

Про це йдеться у результатах анонімного онлайн-опитування, що проведено Державною службою якості освіти.

У Держслужбі зазначають, що восьмеро з десяти як студентів, так і викладачів виявили бажання розпочати навчальний рік онлайн.

В анкетуванні взяли участь майже 24 тисячі респондентів з 56 закладів фахової передвищої та 46 закладів вищої освіти.

Отримані результати вказують, що переважна більшість респондентів з-поміж здобувачів фахової передвищої (78,1 %) та вищої освіти (69,4 %) готові до відновлення освітнього процесу в очній формі у 2022/2023 навчальному році. Разом із тим, майже дві третини з них мають сумніви щодо ефективності такої форми організації освітнього процесу в нинішніх умовах.

Крім того, більшість закладів фахової передвищої та вищої освіти України обрали саме змішаний (очно-дистанційний) формат роботи.

Лише кожен десятий з респондентів обох груп повідомив, що його заклад освіти новий навчальний рік розпочне в аудиторіях.

З’ясовано, що на визначення вишами та коледжами формату роботи у навчальному році безпекова ситуація у регіоні має безпосередній вплив – до вибору очної та очно-дистанційної форм навчання тяжіють здебільшого західний, частково центральний та північний регіони, де безпекова ситуація відносно сприятлива.

Заклади освіти східного та південного регіонів, де ситуація є більш складною, вбачають ефективним провадження освітнього процесу дистанційно.

Водночас більшість учасників освітнього процесу з лояльністю ставляться до дистанційного навчання, зважаючи на практичний досвід використання закладами освіти дистанційного формату під час карантину та швидку адаптацію учасників освітнього процесу до умов воєнного стану.

Читайте також: