uk

Україна може стати гарантом енергетичної безпеки Європи, – Зеленський

В Україні фіналізується розробка Водневої стратегії.

Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки Європейського континенту, допомогти подолати кризу вартості життя та уникнути кризових цін у майбутньому.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час виступу на міжнародній конференції “Шельф північних морів”, повідомляє Держенергоефективності у Facebook. Він також закликав міжнародну спільноту інвестувати у виробництво відновлювальної  енергії та “зеленого” водню в Україні.

“Наша держава – одна з найкращих локацій для забезпечення всієї Європи “зеленою” енергією і “зеленим” воднем. У нас є все для цього – достатньо площ, хороший вітер, хороше сонце, а також готова енергетична логістика – це потужні лінії електропередачі, це газопроводи, які можуть бути використані для водню – звичайно, після відповідної модернізації”, – сказав Зеленський.

Також планується збільшити експорт української електроенергії країнам Євросоюзу. Адже вона значно дешевша за європейську. “Ми реально можемо допомогти подолати кризу вартості життя в сусідніх із нами країнах ЄС, – зауважив він. – Україна може стати – і, я в це вірю, стане – одним із гарантів енергетичної безпеки Європейського континенту.

Разом з Україною ви зможете не допустити ніколи більше таких цінових криз.” В матеріалі зазначили, що прикладом для наслідування в енергетичній трансформації є Норвегія. 

Зеленський також відзначив внесок Норвегії у розвиток відновлюваних джерел енергії, в уловлювання та зберігання вуглецю, розвиток акумуляторів та водневої енергетики. Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре підтвердив наміри разом з європейськими країнами відігравати ключову роль в енергетичному переході.

“Ми повністю віддані створенню ефективних ланцюжків створення вартості для водню, що принесе користь норвезькій промисловості та транспортним системам, а також нашим енергетичним партнерам у Європі”, – сказав Стьоре.

Він також додав, що Норвегія зобов’язується різко збільшити виробництво відновлюваної енергії з офшорних вітрових електростанцій. В матеріалі також зазначили, що Міненерго спільно з Держенергоефективності, науковою, діловою та міжнародною спільнотою опрацьовують шляхи розбудови водневої економіки в Україні. У рамках робочої групи на базі Міненерго фіналізується розробка Водневої стратегії України.

Читайте також: