uk

Відбувся «Euratom NCP in Ukraine Workshop 2022»

20 жовтня 2022 року відбувся «EuratomNCPinUkraineWorkshop 2022», присвячений участі України у Програмі з досліджень та навчання Євратом, що є комплементарною до Європейської рамкової програми з досліджень та інновацій HorizonEurope. 

“Euratom NCP in Ukraine Workshop 2022” був організований Національним науковим центром «Харківський фізико-технічний інститут» та Національним контактним пунктом Євратом в Україні (Horizon 2020) в режимі онлайн. 

У заході взяли участь 50 українських фахівців, діяльність яких дотична до напрямів роботи Програми Євратом, тобто до сфери ядерних та термоядерних досліджень, інновацій та навчання. Серед учасників були представники Міністерства освіти і науки України, Офісу підтримки вченого при МОН України, НКП Євратом в Україні, науково-дослідних інститутів, університетів, приватних та державних виробничих підприємств та проєкту з підтримки європейських НКП Євратом “NetEuratom”.

У ході “Euratom NCP in Ukraine Workshop 2022” з презентаціями виступили науковці ННЦ “ХФТІ”, які є представниками НКП Євратом, Олександр Волобуєв і Сергій Пугач. У їхніх виступах були розглянуті питання результатів участі у попередній Програмі Євратом (Horizon 2020), поточна результативність за Робочою Програмою Євратом 2021-2022 (Horizon Europe), плани роботи НКП Євратом та напрями допомоги українській спільноті щодо інтеграції у науково-технічну, інноваційну діяльність та діяльність з навчання за Програмою Євратом. 

Прикладом підтримки діяльності європейських НКП Євратом та роботи європейської спільноти Євратом у своїй доповіді поділилася VasilikiKalodimou, яка є представником грецької мережі НКП Horizon Europe (PRAXI Net) та учасником консорціуму CSA проєкту NetEuratom.

Керівник робочої групи з питань інтеграції до Європейського дослідницького простору Міністерства освіти і науки України Григорій Мозолевич представив учасникам результати участі України по всіх напрямах Програми Horizon 2020 та надав інформацію про фінансові можливості Програми Horizon Europe. Корисним також було почути про ініціативу зі створення Національного порталу міжнародного науково-технічного співробітництва та новину про продовження робіт щодо конкурсної підтримки проєктів за рахунок зовнішнього інструменту допомоги ЄС.

Протягом “Euratom NCP in Ukraine Workshop 2022” учасниками були розглянуті приклади проєктів Євратом, що вже реалізуються, та ті, до яких зараз долучаються, або можуть долучитися, українські науково-дослідні команди. Керівник української дослідної ланки проєкту EUROfusion академік НАН України Ігор Гаркуша докладно розповів про напрям досліджень із термоядерного синтезу та можливості розширення участі за цим напрямом. Керівник наукової команди від ННЦ “ХФТІ”, що працює в проєктах EURAD та PREDIS, розповів про роботи із захоронення радіоактивних відходів та можливості розширення участі українських організацій у майбутніх проєктах за цим напрямом досліджень Програми Євратом.

Наприкінці заходу в презентаціях Сергія Пугача та у подальших обговореннях були розглянуті питання впливу війни на поточну діяльність за проєктами, приклади підтримки з боку ЄС українських учених за проєктами Євратом. 

На кінець 2022 року Україна бере участь у 15 проєктах за програмою Євратом (Horizon 2020). За Робочою Програмою Євратом 2021–2022 Україна доєдналася ще до 8 проєктів із 28 проєктів Євратом, що були ініційовані ЄС за Програмою Horizon Europe. 

Не дивлячись на обставини, Україна підтримує темп та працює на розширення участі в Програмі Євратом, Програмі орієнтованій на глобальні енергетичні технології майбутнього.Посилання на відеозапис “Euratom NCP in Ukraine Workshop 2022”:

ЧАСТИНА 1
ЧАСТИНА 2

Читайте також: