uk

ХІХ Біографічні читання «Людина науки у вітчизняній біографіці»

7 червня 2023 року відбудуться ХІХ Біографічні читання «Людина науки у вітчизняній біографіці», присвячені пам’яті засновника і першого директора Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського доктора історичних наук, професора Віталія Сергійовича Чишка (1951–2003). Початок – о 10:00.

Читання присвячені сучасним моделям дослідження й репрезентації життєвого і творчого шляху, здобутків і спадщини діячів науки, реконструкції колективних портретів представників наукових колективів і шкіл, громадських організацій учених.

До участі у читаннях запрошуються вчені наукових установ, закладів вищої освіти і спеціалісти бібліотек, архівів, музеїв, видавництв.

Проблеми до обговорення:

  • людина науки в сучасній українській біографіці: специфіка дослідницьких дискурсів та інтерпретацій;
  • наукове товариство імені Шевченка як перший загальнонаціональний науковий центр і осередок інтелектуальної співпраці представників усіх українських земель (до 150-річчя НТШ);
  • вивчення персоналій українських вчених: традиційні підходи і нове прочитання (зокрема – біографія-реконструкція, біографія-інтерв’ю, біографія-фікшн, візуалізована біографія, колективна біографія);
  • постаті українських вчених у контексті європейської та світової науки;
  • міжособистісні взаємини науковців: співпраця, впливи, антагонізм наукових поглядів, формування наукових шкіл;
  • просопографічні дослідження поколінь діячів української науки в просторі сучасної біографіки: потенціал, методологія, перспективи;
  • діячі української науки у вітчизняному і зарубіжному мемуарії та епістолярії;
  • «місця пам’яті» діячів науки: архіви, бібліотеки, енциклопедії, словники, довідники, електронні ресурси.

Читання триватимуть у змішаному форматі, про їхні організаційні й технічні аспекти буде повідомлено додатково.

Тексти доповідей і повідомлень учасників передбачається опублікувати в електронному науковому збірнику Інституту біографічних досліджень «Biography. Біографіка. Біографістика», а відеозаписи виступів – оприлюднити на однойменному YouTube-каналі інституту.

*     *     *

Для участі у читаннях необхідно до 1 червня 2023 року подати тези доповідей / повідомленьЗаявки для доповідей приймаються до 20 травня 2023 року.

Робочі мови: українська, англійська, польська.

Регламент виступів: доповіді – до 10 хв., повідомлення – до 5 хв.

Організаційний внесок не передбачено.

*     *     *

Контакти

Учений секретар Інституту біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського кандидат філологічних наук Оксана Валентинівна Плющик:

e-mail: pliushchyk@nbuv.gov.ua; ibd.nbuv@gmail.com;

тел.: (096) 499-20-79

*     *     *

Розглядатимуться раніше не публіковані матеріали, оформлені відповідно до вимог. Тези наукової доповіді: обсяг – до 5 сторінок, анотації українською та англійською мовами – 200 знаків із пробілами, ключові слова – 5–8 слів, список використаних джерел – не більше 8 позицій.

Матеріали, що не відповідають вимогам і проблематиці читань, не розглядатимуться.

Оргкомітет залишає за собою право кінцевого відбору доповідей на читання відповідно до оголошеної тематики та за якісними критеріями.

Автори зобов’язані дотримуватися принципів академічної доброчесності, зокрема щодо забезпечення наукового рівня тексту доповідей, обґрунтованості висновків, достовірності результатів.

Відповідальність за зміст матеріалів тез доповідей несуть автори.

У разі відхилення надісланих матеріалів авторові буде про це повідомлено електронною поштою впродовж 5 робочих днів від дня отримання тез. Матеріали мають бути ретельно підготовлені, вони не рецензуються, не повертаються, не підлягають додатковому редагуванню.

Читайте також: