uk

Інтерв’ю геолектрика Антона Кушніра «Як виникають землетруси і чи можна від них убезпечитися?»

Землетрус у Туреччині та Сирії став катастрофою: зруйновані міста й будинки, десятки тисяч людських жертв. Згодом  землетрус, хоча й менш потужний, стався в Румунії. Та на цьому стихія не заспокоїлася, і за кілька тижнів були зареєстровані нові поштовхи в усіх цих країнах. Тепер новий  потужний землетрус стався у Таджикистані. Антон Кушнір – геолектрик, тобто фахівець, який вивчає фізичні процеси, що спричиняють землетруси. У своєму інтерв’ю він пояснює останні події – чи це виняткові випадки або ж закономірний процес? Чи загрожують землетруси Україні, як від них убезпечитися і чи можна передбачити?

Щодо того, чи загрожує румунський землетрус Україні, учений відповідає наступне: «Переважна більшість території України перебуває в межах Українського щита Східноєвропейської платформи, яка є стабільною у сейсмічному відношенні. Попри це, тут постійно відбуваються слабкі землетруси, які можна відчути лише інструментально. Такі землетруси пов’язуються з внутрішньоплитовими процесами та антропогенним навантаженням і меншою мірою — з рухом плит. Найбільша кількість землетрусів такого типу зареєстрована у Кривому Розі. Однак  зовсім поруч з Україною, у Румунії, розташована одна з найбільш небезпечних сейсмічних зон — зона Вранча, де часто відбуваються потужні землетруси. Ця зона охоплює південну (Румунія) і східну (Україна) частину Карпат. Землетруси, зокрема й руйнівні, які спостерігаються у цій зоні, відбуваються на глибині до 40–180 км, коливання від них відчуваються на території України. Як це було, наприклад, у 1940, 1977, 1986 і 1990 роках. Карти сейсмічного районування для нашої країни складаються насамперед з огляду на потенційний вплив землетрусів зони Вранча. Найбільший вплив зони Вранча на території України припадає на Одещину, менше — на Київщину. Але з тією чи іншою інтенсивністю землетруси з зони Вранча можуть загрожувати всій Україні. Землетруси у цій зоні відбуваються майже щодня, їхні відголоски фіксуються сейсмологічною мережею України. Проте потужні відбуваються рідко, з максимальною магнітудою 7,4–7,5, і вони вже враховані в картах загального сейсмічного районування. Інтенсивність струшування від таких землетрусів в самій зоні Вранча може сягати 11 балів, що є руйнівним, але для території України теоретично ці значення будуть менші: на півдні — 7 балів, на півночі — 5 балів. Такі події рідкісні, але можуть завдати руйнування, особливо для старого житлового фонду».

Ознайомитися з повним текстом інтерв’ю: https://kunsht.com.ua/yak-vinikayut-zemletrusi-i-chi-mozhna-vid-nix-ubezpechitisya/

Читайте також: