uk

Комісія з екополітики Київради не підтримала створення об’єкту ПЗФ “Вікова діброва”

У фокусі уваги особливо цінні землі біля Національного музею народної архітектури та побуту України, що в Пирогові. Боротьба за які із забудовниками – вічний процес в нашій державі, написав журналіст Михайло Погребиський.

В порядку денному засідання екологічної комісї стояло питання розгляду проекту рішення за поданням Ксенії Семенової по створенню об’єкту природно-заповідного фонду на одній із земельних ділянок поблизу Музею в Пирогові, а саме: створення ботанічної пам’ятки природи “Вікова діброва” орієнтовною площею 18, 71 га (розробник – Київський еколого-культурний центр) на земельній ділянці кадастровим номером 8000000000:79:562:0001 площею 86.4814 га.

За словами журналіста-екологіста, забудовник – Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю “Агрокомбінат “Хотівський” хоче отримати певні землі на території Пирогова. Відтак, на засідання комісії була присутня представниця товариства Ганна Іщенко, яка свого часу захищала фіктивні житлові кооперативи, що складались з підставних “бідних студентів”, яким рішенням Київради часів Льоні Космоса вд 1.10.2007 року було роздано щось так біля тисячі гектарів землі – зокрема, біля Музею в Пирогові та Жуковому острові.

“Це одна з багатьох земельних ділянок, які свого часу в судах відбила прокуратура у фіктивних житлових кооперативівта та повернула у комунальну власність міста. Після “розгрому” фіктивних житлових кооперативів, які самим же “Хотівським” і були створені (про що, зокрема свідчать відомі “понятійки” “смотрящего” Комарницького), Агрокомбінат вирішив взяти реванш – через чорних реєстраторів було в незаконний спосіб на підставі нечинного договору оренди зареєстровано в єдиному реєстрі речових прав на нерухое майно право на ряд земельних ділянок! І знову втрутилась прокуратура – земельні ділянки знов таки були відбиті, реєстрація визнана незаконною – повернуто ряд ділянок (крім ділянки кадастровим номером 8000000000:79:107:0002 площею 16, 0136 га – по ній забудовних вдався до хитрої багатоходової схеми, яку я раніше неодноразово детально описував, і судова боротьба за неї триває!”, – зауважив Погребиський.

Наразі, юридично ця земельна ділянка знаходиться у комунальній власності   міста і за нею незареєстроване право оренди , таким чином юридично “Хотівський” на ділянці 8000000000:79:562:0001 на даний моент – ніхто, але фактично, – це “їхня” земля, зазначає журналіст.

Оскільки “понятійно” землю на ділянці 8000000000:79:562:0001 “Хотівський” вважає своєю, то адвокат Ганна Іщенко на засіданні екологічної комісії наголосила, що створення там заповідного об’єкту порушить законні права її довірителя, себто “Агркомбінату “Хотівський”, який є “законним землекористувачем” ділянки, в підтверження чого на Київраду було подано ряд “документів”…

Поки що “Хотівському” вдалось збити питання створення об’єкту ПЗФ “Вікова діброва”: голова екологічної комісії Денис Москаль оголосив про створення “робочої групи” для вивчення ситуації.