uk

Інтерв’ю астронома Михайла Лашка «Чому в Україні бачили північне сяйво й до чого тут сонячний вітер і магнітні бурі»

Полярне сяйво, яке нещодавно спостерігали в Україні, — явище доволі незвичне в наших широтах. Особливо у квітні, адже пік сяйв зазвичай спостерігається у лютому–березні. Як науковці пояснюють цю аномалію і чи аномалія це взагалі? Чи бували такі випадки на Землі раніше й чи спостерігається щось подібне на інших планетах? Про все це розповів науковий співробітник відділу астрометрії та космічної геодинаміки Головної астрономічної обсерваторії НАН України кандидат педагогічних наук Михайло Лашко.

Учений пояснив, чому, коли наприкінці квітня на Землі спостерігалося північне сяйво, в цей же час відбувалася потужна магнітна буря: «Річ у тім, що заряджені частинки сонячного вітру викликають збурення магнітного поля Землі. Своєю чергою, магнітне поле захоплює ці заряджені частинки. Власне, магнітна буря і є причиною сяйва. У квітні її потужність становила, за різними оцінками, 7–8 балів за 9-бальною шкалою. Такі сильні магнітні бурі у нас уже спостерігалися. І полярне сяйво, яке нещодавно було на території України, — це вже не вперше. Таке траплялося під час піку сонячної активності в 2003 році, слабша буря з сяйвом була й у 2010 році».

Михайло Лашко також відзначив, що нас очікує «сезон» північних сяйв: «Зазвичай північне сяйво спостерігається на Землі в лютому–березні, а цього разу воно було у квітні. Тому що багато що зав’язано на піку сонячної активності. Зоря Сонце має 11-річний цикл активності. Його виміряли ще в ХІХ столітті. Якраз зараз Сонце доходить до кінця цього циклу своєї активності, отже — до піку, воно на порозі максимуму. Відповідно, відбувається більша кількість спалахів, які спричиняють бурі та сяйва.  Тому ці явища будуть спостерігатися частіше. Коли 11-річний цикл активності сонця завершиться, магнітних бур буде менше, а північне сяйво на наших широтах побачити буде складніше. Цикл сонячної активності завершується через кілька років. Якщо подивитися глобально в майбутнє, то приблизно через мільярд років сонце почне розжарюватися, розігріватися, збільшуватися. І сонячні вітри та магнітні бурі стануть ще потужнішими, ще більше впливатимуть на нашу атмосферу. Але не відомо, чи буде доти існувати людська цивілізація».

Ознайомитися з повним текстом статті

Читайте також: