uk

LK-99 не є надпровідником: дослідження

Дослідники розгадали головоломку LK-99. Вчені знайшли докази, що матеріал не є надпровідником та з’ясували його фактичні властивості.

Про це пише видання Nature.

Цей висновок розвіює надії на те, що LK-99 — сполука міді, свинцю, фосфору та кисню — ознаменувала відкриття першого надпровідника, який працює при кімнатній температурі та тиску навколишнього середовища. Натомість дослідження показали, що домішки в матеріалі — зокрема, сульфід міді — були відповідальними за різке падіння питомого електричного опору та часткову левітацію над магнітом, що виглядало схожим на властивості, які демонструють надпровідники.

«Я вважаю, що на даний момент все досить рішуче вирішено», — каже Інна Вішік, експериментатор із конденсованого середовища з Каліфорнійського університету в Девісі.

Сага про LK-99 почалася наприкінці липня, коли команда під керівництвом Сукбе Лі та Джи-Хуна Кіма з Quantum Energy Research Centre, нової фірми в Сеулі, опублікувала препринти 1, 2, в яких стверджувалося, що LK- 99 є надпровідником при нормальному тиску та температурах щонайменше до 127 ºC (400 кельвінів). Усі раніше підтверджені надпровідники функціонують лише при екстремальних температурах і тисках.

Сенсаційна новина привернула увагу зацікавленої громадськості та дослідників, деякі з яких намагалися відтворити LK-99.

Початкові спроби не виявили ознак надпровідності при кімнатній температурі, але не були остаточними. Тепер, після десятків спроб відтворення, багато експертів впевнено кажуть, що докази показують, що LK-99 не є надпровідником за кімнатної температури.

Детальніше за посиланням.

Читайте також:

Сергій Шарапов: потрібно підтвердити, що це справді надпровідність

«Межигір’я» –для всіх,  «Сухолуччя» – для «обраних»?