uk

Демографічна криза в Україні: біженці, війна та проблеми з народжуваністю

Чому перепис населення України переносили? Коли варто робити повноцінний перепис? Скільки українців залишаться в Європі назавжди? Який регіон України є найбільш густонаселеним? Чи треба тримати кордон закритим для чоловіків і після війни? Про все це в інтерв’ю медійній платформі «Ми – Україна» розповів заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України член-кореспондент НАН України Олександр Гладун.

Учений пояснив, чому перепис важливий: «На функціонування країни сильно впливає чисельність населення як така та статево-вікова структура населення. Наприклад, залежно від кількості дітей певної вікової групи визначається потреба в дошкільних навчальних закладах. Потім так само розраховується щодо шкіл, а далі – скільки буде людей працездатного віку. Також розраховується навантаження на пенсійний фонд. Медичне обслуговування населення також прив’язане до вікової структури суспільства». 

Олександр Гладун прокоментував і те, чому неможливо наразі порахувати чисельність працюючого населення в Україні, завдяки якому тримається українська економіка у воєнний час: «На жаль, стовідсоткових даних немає. Державна служба статистики відповідно до закону і постанов Уряду припинила певні статистичні спостереження. І певні дані взагалі відсутні на їхньому сайті. Наприклад, немає даних по зайнятості та заробітній платі». 

Повний відеозапис інтерв’ю

Читайте також: