uk

Розучити пісню перемоги

Як створити вертикальну ферму й виростити суницю в бомбосховищі? Як зробити пальне для ракети, саму ракету і чи високо полетить? В який час найкраще спостерігати блискавки на Сатурні? Ці та інші запитання ставили і школярі, і дорослі під час відкриття освітнього простору «Green STREAM» в офісі Фонду «Відкрита політика».

Фонд базується в напівпідвальному приміщенні (товщина стін між аудиторіями – пів метра!) неподалік метро Арсенальна. Підвальне розташування під час війни стало неабиякою перевагою, і виконавча директорка Фонду «Відкрита політика», засновниця Наукового ліцею/пансіону «Міжнародна зелена школа ім. Клима Чурюмова» Ірина Жданова вирішила створити в бомбосховищі освітній хаб.

Гасло «Green STREAM» – «Сходами – вниз, а думками вгору!». Діти й дорослі, які завітали на відкриття, спробували свої сили в студії «Театр Науки» (її веде режисерка Олена Каретник); під час заняття з астрономії (про зорі розповідає золота призерка міжнародної олімпіади з астрономії і астрофізики Діана Зазубик); на уроці «мистецтва й математики» (намалювати лобстера у японському стилі допомагала Галина Касянчук); на занятті ракетобудування (їх ведуть студенти Київської політехніки) та під час багатьох інших активностей. У планах організаторів – і уроки в Школі виживання, і академічна гребля в будь-яку погоду, і школа блогерів, у якій підлітки спілкуватимуться з відомими вченими та популяризаторами науки. А також гурток «Залізо для залізних». Юні техніки розберуть комп’ютер на дрібні (найдрібніші!) деталі і потім зберуть знову. Ірина Жданова впевнена: вміння власноруч відремонтувати робочу техніку – абсолютно необхідне сучасній молоді. Останні два роки підтвердили: кожен має бути готовий до будь-яких ситуацій, а гаджет – це зв’язок, навігатор, навчальний інструмент тощо.

Проєкт здійснює ГО «Фонд «Відкрита політика», спільно з вченими, митцями, викладачами й студентами КПІ ім. Сікорського, Науковим ліцеєм ім. Клима Чурюмова та іншими освітніми закладами Києва.

«Сьогодні я буду Ньютоном»

Опанувати театральне мистецтво та познайомитися з історією науки, відкриттів та біографіями вчених школярі зможуть в Театрі науки. Тут ставитимуть виставу «Діти да Вінчі», у якій гратимуть Леонардо да Вінчі, Марія Кюрі, Ісаак Ньютон, Томас Едісон, Нікола Тесла та інші. «Інтрига вистави в тому, що один чоловік задумав викрасти винаходи. Він зібрав молодих талановитих людей і дав їм завдання вивчати доробки відомих учених», – привідкриває таємницю сюжету режисерка Олена Каретник.

Звісно, діти не тільки гратимуть на сцені, а й читатимуть книжки про життя та винаходи цих вчених, розповідатимуть про свої враження від прочитаного.

– Наш Театр науки допоможе дітям більше дізнатися про вчених, про виклики, які доводиться долати дослідникам (і тисячу років тому, і сьогодні), – зазначила Ірина Жданова. – Але основне навіть не це. Головне – це гра. У техногенному світі ми дуже мало граємо, хоча саме гра має і терапевтичне, і пізнавальне значення. За допомогою гри можна подолати травму й тривогу, стати щасливішими.

«Висадка» на поверхню Марсу. Поки що – візуальна

На уроках першокурсниці КНУ імені Тараса Шевченка Діани Зазубик можна буде не тільки більше дізнатися про зорі й роботу телескопа (у хабі він, до речі, справжнісінький). У серпні 2023 року дівчина посіла перше місце у Міжнародній олімпіаді з астрономії. Вимоги й «підводні камені» міжнародних олімпіад Діана знає на власному досвіді і готова поділитися цими знаннями зі школярами. Для учнів 7-9 класів Діана вестиме курс олімпіадної астрономії. До речі, дівчина має також бронзову та дві срібні медалі, які здобула на міжнародних олімпіадах з фізики та астрономії.

– У нас є два телескопи, – розповіла Діана. – Один сонячний, з його допомогою можна спостерігати плями на Сонці, вираховувати сонячну активність. Інший – дзеркальний, він дає можливість спостерігати за об’єктами в далекому космосі. Школярі зможуть «роздивитися» супутники Юпітера й кільця Сатурна, а також – поверхню Марсу, Місяця.

Гості, що прийшли на відкриття хабу, запитали у Діани: коли стануть реальністю міжгалактичні подорожі? «Немає нічого неможливого, – без тіні усмішки відповіла вона. – Хоча спочатку людству доведеться розв’язати чимало мега-складних технічних задач».

До речі, улюблена тема Діани – дослідження еволюції Всесвіту, від моменту його «народження» до сьогодні.

І астрономія, і математика

Для тих, хто не має можливості приєднатися до активностей офлайн, організатори планують вести трансляцію. Особливо корисно це буде для школярів із віддалених населених пунктів, які хочуть підготуватися до олімпіад з різних предметів.

Поки що у «Green STREAM» планують готували до олімпіад з астрономії та математики, а в майбутньому список предметів може бути розширено.

Освітня криївка

Ми запитали в Ірини Жданової: чому вона вирішила створити «Green STREAM» саме зараз?

– Осінь і зима можуть бути дуже непростими, російські агресори не припиняють атак по українській енергетичній системі, – відповіла пані Ірина. – І я хочу, щоб діти, батьки, а також бабусі та дідусі мали місце, де можна було б не просто перечікувати повітряну тривогу, а навчатися, спілкуватися, мріяти, підтримувати одне одного. Саме тому й вирішила створити в укритті «криївку» – освітню, наукову і мистецьку водночас.

Ще однією особливістю хабу є одночасна присутність і науки, і мистецтва. Окрім малювання, усіх охочих запрошують на вечорниці зі співами. «В українській традиції спів завжди був опорою. Люди співали, коли сумували, раділи, святкували перемогу», – додала пані Ірина.

«Вечорниці» вестимуть солістка гурту «Божичі» Ольга Карапата, співачки Росава, фольклористка Анна Коломойцева.

Цікавимося в співрозмовниці: чи потрібно мати музичні здібності, щоб приєднатися до гурту? «Ні, не обов’язково, – сміється пані Ірина. – Я теж колись думала, що не маю таких здібностей, але потім, разом з усіма, заспівала».

«Перелицювати» негативні думки на позитивні допоможуть і уроки шиття. Шити тут збираються не аби що, а сорочки за старовинними лекалами. І це не будуть історичні копії, – нові вироби матимуть акценти, які відповідають нашій сучасності. Можливо, на цих сорочках буде вишито крихітного тракторця, який тягне підбитий танк, півника з Бородянки, собаку Патрона та інші символи війни за Незалежність.

Для тих, хто не боїться

У жовтні в «Green STREAM» стартує також Школа виживання. Програма школи складатиметься з трьох складових. Перша – спортивна, передбачає заняття академічною греблею на Трухановому острові «до першого льоду».

Спортивні тренування вестимуть чемпіони України й світу. Окрім греблі, будуть також футбол, волейбол, баскетбол, велоспорт тощо.

– Активності, які ми плануємо, напряму пов’язані з наукою, – додала Ірина Жданова. – Ми співпрацюємо з вченим Олександром Скороходом, який досліджує: як фізична активність і спорт впливають на розумову діяльність і самопочуття підлітків. А також – на активне довголіття дорослих.

Друга складова програми – безпосередньо виживання. Навчання вестиме керівник, який має досвід роботи у туристичних клубах. Він покаже 20 способів розпалити багаття під час зливи, навчить, як знайти дорогу й зорієнтуватися в незнайомій місцевості.

Третя складова – знайомство з айтівцями, які розкажуть про стартапи, про інформаційні технології тощо.

– Спортсмени та айтівці допоможуть підліткам стати стійкішими, навчать діяти за будь-якої погоди, навіть без інтернету й електрики, – наголосила пані Ірина. – У наших турбулентних умовах така стійкість дуже важлива.

Двері хабу вже відкрито, сюди завжди можна завітати за «порцією оптимізму».

Світлана ГАЛАТА

Читайте також: