uk

Оприлюднений законопроєкт про гранти на вищу освіту

Міністерством освіти і науки розроблений законопроект, яким пропонується внести зміни до законодавства, що стосуватимуться запровадження механізму державних грантів на оплату послуг з навчання для здобуття вищої освіти.

Документ оприлюднений для громадського обговорення після наради прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з представниками Міністерства освіти і науки, Міністерства економіки, Міністерства цифрової трансформації та Міністерства фінансів, що була присвячена реалізації освітній проектів в Україні.

Зокрема, законопроєктом пропонується розширити перелік джерел державного фінансування здобуття вищої освіти шляхом надання державних грантів на оплату послуг з навчання для здобуття вищої освіти.

Планується, що гранти на навчання для здобуття вищої освіти надаватимуться з метою реалізації права особи на здобуття вищої освіти.

Гранти будуть безповоротними і не передбачатимуть додаткових зобов’язань здобувача вищої освіти, пов’язаних з їх отриманням, крім випадків, передбачених законодавством.

Державні гранти зможуть отримати здобувачі вищої освіти, які мають право на навчання за державним або регіональним замовленням чи за контрактом з повною чи частковою оплатою навчання за рахунок державних грантів.

Отримати грант зможуть вступники, які взяли участь у конкурсному відборі на підставі результатів ЗНО/НМТ з результатом, не нижчим за рівень, встановлений Умовами прийому.

Також грант зможуть отримати студенти, зараховані на навчання за контрактом для здобуття освіти за денною, дуальною або дистанційною формою з повною або частковою оплатою навчання.

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що метою запропонованих змін є реформування системи фінансування здобуття вищої освіти на основі диверсифікації способів фінансового забезпечення навчання здобувачів, підвищення ефективності використання державних коштів в частині фінансування державного замовлення, адресності державної цільової підтримки, вдосконалення механізму формування та розподілу державного замовлення.

Наразі Міністерство економіки розробляє прогноз розвитку ринку праці. На його основі буде сформовано актуальне держзамовлення з урахуванням потреб воєнного часу.

Читайте також: