uk

Співати Пророка

Музичних творів на вірші Кобзаря напрацьовано стільки, що вистачає, наприклад, щовесни останні сім років проводити «Ше.Пісню». Це концерти, які є похідною від «ШеФеста».

Цьогоріч «Ше.Пісню» приймав Київський академічний театр ляльок («Замок на горі» як його ще називають, красивезна, до речі споруда як зовні, так і всередині).

Крім Шевченкових віршів у різних варіаціях та стилях звучали ще твори про нього ж, про Україну та Українців, твори на вірші інших українських класиків та усе, що хоч якось асоціюється з духом та образом Пророка.

У анонсі організатори пообіцяли участь артистів, поетів, читців та лідерів думок. Зокрема, ансамблю «Дніпро», львівського гурту «SVOYA MUSIC», заслужених артистів України Руслани Лоцман, Дмитра Лінартович та Любові Доброноженко, композитора та військовослужбовця Живосила Лютого, бандуриста Ярослава Джуся, письменниці Лариси Ніцой, актриси Єлизавети Бойко, лідера гурту «Тінь Сонця» та військовослужбовця Сергія Василюка.

Але в якийсь момент ведучий та режисер події Олександр Висоцький сумно пожартував: «Ми – організатори – ретельно пишемо сценарій, узгоджуємо порядок виступів, домовляємося з виконавцями. А потім обставини змушують нас порвати усі ці сторінки і зробити з них конфетті».

Дійсно, щось вдалося, а щось довелося міняти просто на ходу. Так, Сергій Василюк зміг приїхати з-під Бахмута, де зараз тримає оборону 130-й батальйон ТрО моєї 241-ї бригади ТрО. Чудово виконав а-капела «Реве та стогне». Провів аукціон з розіграшу тубусу від снаряду 105 калібру зі своїм автографом – іде збір на мавіки для бату. А на завершення – прогримів під гітару композицію «Меч Арея». Її мав виконати автор – заявлений у програмі Живосил Лютий. Але от його якраз командування не відпустило, від зараз більше потрібний у підрозділі.

Зате приємним сюрпризом стала участь у концерті лідерки гурту «Go_A» (Ґоу_Ей) Катерини Павленко. Того, що із піснею «Шум», що посів 5 місце у фіналі Євробачення-2021. Їй акомпанував на клавішних Ярослав Джусь. А у першій частині концерту Джусь виступив із кількома композиціями, які виконав на бандурі, продемонстувавши віртуозну гру і сучасне звучання традиційного українського інструменту. Джусь був представлений як лідер «Шпилястих кобзарів» — українського музичного гурту, до складу якого входять шість бандуристів. Але у повному складі гурт зараз виступає вкрай рідко, оскільки, знову ж, частина його учасників служить у ЗСУ.

Хочеться вірити, що у недалекому майбутньому «Ше.Пісня» пройде за запланованим сценарієм і буде присвячена нашій перемозі.

Олег Листопад

Читайте також: