uk

Відновлення наукової інфраструктури коштуватиме понад $1,26 млрд (ЮНЕСКО)

Вартість відновлення української державної наукової інфраструктури, яка була зруйнована в ході вторгнення росії, становить понад 1,26 мільярда доларів.

Про це свідчить дослідження Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

За даними дослідження, за останні два роки було пошкоджено або зруйновано 1 443 будівлі та лабораторії, що належать 177 науковим установам. Відновлення цих будівель коштуватиме понад 1,21 млрд дол. З них 980,5 млн доларів – лише для університетів, оскільки вони зазнали найбільших втрат.

Найбільше постраждала наукова інфраструктура Харківської області, а найбільших збитків зазнали Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого (116,5 млн дол. США) та Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова (104,1 млн дол. США).

У дослідженні зазначається, що значна частина обладнання була знищена або викрадена. Пошкоджено понад 750 одиниць науково-технічного обладнання, з яких 643 одиниці не підлягають відновленню.

“Тимчасова окупація територій російськими військами також має значний вплив: 18 наукових інститутів були змушені переїхати, деякі з них проводили дослідження місцевого біорізноманіття та екології, які не можуть продовжуватись дистанційно”, – йдеться у повідомленні.

Особливе занепокоєння викликає ситуація навколо Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України. Обладнання для моніторингу стану ядерної промисловості було викрадено або знищено, в тому числі унікальна радіологічна лабораторія, яка контролює рівень радіації.

Детальніше:

https://www.unesco.org/…/ukraine-restoring-scientific…

Читайте також: