uk

Внаслідок терористичних дій рф на ДніпроГЕС, у Дніпро потрапили нафтопродукти

Внаслідок масованої ракетної атаки рф 22 березня відбулося пошкодження ДніпроГЕС. За інформацією Укргідроенерго, загрози прориву немає. Тривають роботи з ліквідації наслідків терористичного акту росії. Ситуація на греблі станції контрольована, повідомили у Міндовкілля.

На місці фахівці Державної екологічної інспекції України та БУВР річок Приазов’я Держводагентства відібрали проби поверхневих вод у місці пошкодження споруди і у найбільш доступних місцях річки Дніпро на відстані один, півтора та два кілометри нижче греблі ДніпроГЕС у Запорізькій області.

За попередніми даними ДЕІ, зафіксовано засмічення ґрунтів та пляму нафтопродуктів орієнтовною масою 0,5 тонни, яка рухається нижче за течією Дніпра. За результатами лабораторних досліджень, концентрація нафтопродуктів у місці їх потрапляння у річку Дніпро складає 2,38 мг/дм3. Орієнтовна сума збитків водним ресурсам – 159 308 гривень.

Ризики потрапляння забрудненої води в питні водозабори наразі відсутні.

Також у лабораторіях Державного агентства водних ресурсів України вже оперативно перевіряють проби на більш розширений спектр показників. Про результати вимірювань буде повідомлено протягом доби.

Читайте також: