uk

У Києві відбулася конференція «Skills4Recovery: Кваліфікована робоча сила для відновлення України»

Для ефективного відновлення Україні потрібно вже сьогодні забезпечити швидкі, ефективні та інклюзивні освітні можливості для всіх українців працездатного віку. Так, восени 2024 року у сфері професійної освіти заплановано навчання щонайменше 1650 осіб за кваліфікаціями, що стосуються відновлення.

Саме ці питання та перші результати Програми Skills4Recovery були озвучені на конференції «Skills4Recovery: Кваліфікована робоча сила для відновлення України», що об’єднала представників влади, закладів професійної освіти, громадськість, міжнародні організації та бізнес.

«Сьогоднішня конференція має підкреслити не лише нагальну потребу в робітничих професіях для довгострокової економічної стабільності країни, але й акцентувати увагу на ролі та становленні особистості в системі професійної освіти. Спільно з бізнесом, регіонами та міжнародними партнерами ми маємо шукати практичні рішення, щоб кожен охочий здобути професійну освіту міг самореалізуватися, гарно заробляти, отримувати задоволення від своєї професії та відчувати вплив на розвиток країни. Адже глобально професійна освіта — це про інвестиції не тільки в економіку, але в людей та їхнє успішне майбутнє», — наголосив заступник міністра освіти і науки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Дмитро Завгородній.

На заході обговорили плани проєкту у сфері професійної освіти. Крім розвитку професійних навичок, мета проєкту — зосередитися на інклюзивності та навчити щонайменше 260 викладачів, як працювати із вразливими групами населення. Йдеться про учасників бойових дій, внутрішньо переміщених осіб (ВПО), українців, які повернулися з-за кордону після перебування під тимчасовим захистом, людей з інвалідністю тощо.

На конференції також презентували пілот платформи «Освіта для ветеранів», мета якого допомогти ветеранам України здобути якісну освіту та знайти нові шляхи реалізації в суспільстві. Надалі планується робота над розробленням Національної стратегії освітньої інтеграції ветеранів у цивільне життя.

«Війна спричинила гостру нестачу кваліфікованих працівників в Україні. Програма Skills4Recovery підтримує провайдерів професійної освіти для забезпечення якісної освіти та підготовки молоді, дорослих та вразливих груп населення. Ми прагнемо підсилити їх, щоб вони мали можливість зробити значний внесок у відновлення та економічну стабільність України», — зазначив Міхаель Пауло, директор Програми Skills4Recovery, GIZ GmbH.

Важливо, що у 2023–2024 роках завдяки програмі було придбано й передано закладам професійної освіти майже 1000 одиниць сучасного обладнання: агродрони, 3D-принтери, супутникові модеми «Starlink», спеціальні тренажери, інтерактивні панелі тощо.

Читайте також: